•  
  •  
  •  

Ahogy azt már 12. éve, idén is megrendezik a Kántorkoncert programot az Újpesti Nagyzsinagógában. Idén a MÁV Szimfonikus Zenekar kíséri az előadóművészeket augusztus 28-án, 18 órától.

Az Újpesti Nagyzsinagóga főrabbija, Szerdócz Ervin elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is szimfonikus zenekar kíséri az énekeseket, Zucker Immánuel és Fekete László főkántorokat, valamint Budai Miklós és Raáb Gábor kántorokat. Ahogy eddig is, ezúttal is Székelyhidi Hajnalka operaénekes és művésztanár rendezi az estet. A MÁV Szimfonikus Zenekart pedig Farkas Róbert dirigálja.

Szerdócz Ervin

„Hatalmas feladat mindez a muzsikusok számára, hiszen a kántordalokat egytől-egyig át kell írni nagyzenakari kíséretre. Az imáknak ugyanis nem szokás, hogy kísérete legyen”

– magyarázta a főrabbi, aki részint kántordalokat, részint hagyományos jiddis dalokat ígért az Újpesti Városnapok 2022 egyik kiemelt eseményére.

„A közönség egzotikusnak tartja a tradicionális zsidó imákat héberül és a zsidó életképeket jiddisül. Rendkívül sokan tudnak azonosulni az édes-szomorú zsidó lélekkel”

– fejtette ki Újpest főrabbija. A kántorkoncertek történelme során eddig mindig telt házas előadások voltak, Szerdócz Ervin azt tapasztalta, hogy egész Budapestről érkeznek a nézők az amúgy ingyenes programra.

Az Újpesti Nagyzsinagóga

„Nagyon komoly színfoltot jelent ez a koncert Budapest kulturális életében. Bátran kijelentem, hogy felekezeti hovatartozás nélkül mindenki örömmel jön zenét hallgatni. Sőt, örömmel fogadjuk, és név szerint is köszöntjük más egyházak méltóságait. Ez a ház ugyanis minden vallásnak az imaháza”

– emelte ki a főrabbi. A kántorkoncertre szeretettel várják az érdeklődőket augusztus 28-án, 18 órától, a Berzeviczy utcai főzsinagógában.

, , , , , , , , ,