•  
  •  
  •  

Bár október óta megy a tájékoztató kampány, tízezrek lehetnek érintettek.

Február 12-én, vagyis jövő hét pénteken válnak érvénytelenné azok a TAJ-számok, amelynek tulajdonosai legalább hat havi TB-elmaradással bírnak – írja cikkében az enpenzem.hu. A Pénzügyminisztérium szerint bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már október óta tartja tájékoztató kampányát, mégis 70 ezer olyan ember van jelenleg is, akinek ennyi elmaradása van, így ha ők nem rendezik a tartozást, ettől a dátumtól nem jogosultak az államilag finanszírozott egészségügyi ellátásra.

A TB összege jelenleg havi 8 ezer forint azoknak, akiknek nincs például bejelentett állandó munkahelyük, tehát a munkáltató nem tud fizetni utánuk TB-járulékot. A nyugdíjasok, nappali tanulói jogviszonnyal rendelkezők, hallgatók és gyermekgondozási ellátásban részesülők automatikusan jogosultak.

A lejáró TB-jogosultságok miatt nemrég felmerült az is, vajon megkaphatják-e a koronavírus elleni védőoltást, akik ilyen helyzetbe kerülnek. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára szerencsére gyorsan tisztázta a helyzetet: egy írásbeli válaszában leszögezte, hogy a kormány csak azoknak biztosítja az oltást, akiknek van TAJ-számuk, de az lehet „érvénytelen” is.

, , , ,