Hetente fertőtlenítik az óvodákat

  •  
  •  
  •  

Öt ovi továbbra is ügyeleti rendszerben működik, az előrehozott nyári bezárást követően más intézményeket jelölnek majd ki erre a feladatra – mondta el az Újpesti Naplónak Bedő Kata. Újpest alpolgármestere azt is hozzátette: hetente fertőtlenítik az újpesti óvodákat, és a rászoruló gyermekek étkeztetését is megoldják.

Az óvodákban úgynevezett légtérkezeléses fertőtlenítést végeznek. Ennek során az üres épületben, zárás után, a fertőtlenítő szakember teljes védőfelszerelésben bemegy a géppel, és az összenyitott légterekbe bejuttatja a szert úgy, hogy a lehető legegyenletesebben oszoljon el. A kiszámolt mennyiség kijuttatása után a gépet lekacsolja, és kijön a légtérből.

Az épületet lezárja, ahol a zárt ablakok, nyílászárók mellett a szer még körülbelül egy óráig a légtérben marad, majd leülepszik, és elbomlik. Az eljárást hetente egyszer ismétlik meg a kerület óvodáiban. Bedő Kata kiemelte: a fertőtlenítőszer nagy előnye, hogy a megfelelő koncentrációban, a megfelelő gépi beállítások mellett nem károsítja jobban a felületeket, mint bármilyen más, a háztartásokban használt tisztító, fertőtlenítő szer.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy Újpesten március 19-e ótaöt kijelölt óvoda, a Játék-Mozgás-Kommunikáció (JMK), az Arany alma, a Bőrfestő, a Csányi és a Virág óvoda biztosítja az ügyeleti ellátást. A következő hetekben is ezek az intézmények fogadják a gyerekeket, a kerület ugyanakkor úgy döntött, hogy előre hozzák a nyári bezárásokat, ez április 27-én fog megtörténni. Ezt követően más óvodákat jelölnek ki ügyeleti helynek. Hogy melyeket, arról később várható tájékoztatás.

Bedő Kata hozzátette: nincs nagy nyomás az intézményeken, jelenleg ugyanis kevesebb, mint 20 gyerek van ügyeletben naponta. Bedő Kata ezért köszönetet mondott a szülőknek, akik nagy felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy megoldják a kicsik otthoni ellátását.

Az óvodai és bölcsődei pedagógusok online felületeken segítenek a szülőknek, játék- és foglalkozásötleteket küldenek; ennek során ügyelnek arra is, hogy a közzétett tartalmak illeszkedjenek a pedagógiai év tematikus felépítéséhez és programjaihoz. Ezen kívül szinte az összes intézménynek van saját Facebook-csoportja is, ahol szintén megosztható minden információ, illetve feltehető minden kérdés.

A kerületben 15 olyan szociálisan rászorult gyerek van, akinek térítésmentesen házhoz szállítják a napi többszöri étkezést biztosító élelmiszert. A háromgyermekes családokban viszont szociális helyzettől függetlenül is ingyenes a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezés. Ez a jogosultság a rendkívüli helyzetben is fennáll, így a szolgáltatás részükre is igénybe vehető, amennyiben azt a szülők kérik.

A nyílt napok megtartására idén nem volt, illetve nincs lehetőség, de a szülők tájékozódhatnak az intézmények honlapján az adott óvoda pedagógiai programjáról, eseményeiről, az ott zajló hétköznapokról. Az óvodavezetők pedig telefonon állnak rendelkezésre, minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak.

Amennyiben a járvány indokolni fogja, akkor elképzelhető, hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzati intézmények dolgozóit – amennyiben eredeti feladatkörüket az új viszonyok között nem tudják ellátni – megkérik, hogy a helyzet kezelésével összefüggő feladatok elvégzésében vegyenek részt.

Bedő Kata elmondta, hogy erre vonatkozóan még konkrét tervek és megjelölt feladatkörök sincsenek, hiszen nem lehet tudni, hogy az előttünk álló időszakban milyen kihívásoknak kell majd megfelelni.

Ugyanakkor, tette hozzá, egy ilyen veszélyhelyzetben mindenkinek össze kell kapaszkodnia, és segíteni kell ellátni azokat, akik erre a maguk erejéből nem képesek.

(Fotók: Várai Mihály / Újpest Média)

, , , ,