Hiába az elviselhetetlen állapotok, nem engedélyezik a légi szúnyogirtást a Dunakanyarban

  •  
  •  
  •  

Hiába kérték a Dunakanyar településeinek polgármesterei, az állami hivatalok nem engedélyezik, hogy légi kémiai szúnyogirtást végezzenek a térségben, írja a Budapest Környéke.

Ahogy arról korábban portálunk is írt, az idei évtől az uniós szabályok értelmében már nem alkalmazható a kifejlett szúnyogok ellen a légi kémiai irtás.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) július 27-i közleményében arról tájékoztatott, hogy a szúnyogok okozta betegséghullámok veszélyére figyelemmel 180 napra engedélyezi a légi kémiai szúnyoggyérítés végzését a katasztrófavédelem számára,

úgy tűnik, hogy ez korántsem vonatkozik az ország teljes területére.

Augusztus 4-én Budakalász, Leányfalu, Óbuda, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez és a feladatra kijelölt Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjéhez, hogy a Tisza menti településekhez hasonlóan a dunakanyari településeken is intézkedjenek a légi kémiai szúnyoggyérítésről.

Indoklásuk szerint

a földi kémiai gyérítés nem hozott eredményt, a szúnyoginvázió már nappal is elviselhetetlen, ami veszteségeket okoz a turizmusból élő vállalkozások számára is.

Az OKF augusztus 10-én válaszolt a polgármestereknek. A levélből kiderült:

az NNK ideiglenes engedélye kizárólag azon területekre szólt, ahol a betegségterjesztő szúnyogfajok magasabb számban vannak jelen, így a katasztrófavédelem jelenleg csak a keleti országrészben szervez légi kémiai kezeléseket.

Mint írják:

„Szakértői vizsgálatok alapján július hónapra közepesen erős, de nem extrém mértékű, szúnyogártalom alakult ki a Dunakanyar régióban, azon belül elsősorban inkább a régió északi, északkeleti részterületein. Az ártalom ellen rendszeres földi kémiai kezelések történtek, melyek hatására a lakott területeken mostanra jelentősen lecsökkent a szúnyogok egyedszáma. A kezelések minden esetben meghaladták a 80 százalékos hatékonyságot.”

Az OKF szerint a Dunakanyarban a légi gyérítés aktuálisan nem indokolt, annak alkalmazása a jelenlegi ártalomhoz képest aránytalan környezetterhelést jelentene.

, , , , , , , , , ,