Hidavató futás és kerékpározás

  •  
  •  
  •  

Egész napos sportprogram várja az érdeklődőket szeptember 13-án, szombaton a nemrégiben elkészült Megyeri-hídon. Kerékpárosok, futók, sportszeretők mind találnak maguknak aktív kikapcsolódási lehetőséget a sportnapon.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Az idén tízéves Sirály Életmód Klub tagjai igazán emlékezetes rendezvényt találtak ki a kerek évforduló megünneplésére. Segítségül hívták a Budapesti Atlétikai Szövetséget, velük karöltve rendezik a futóversenyeket.

Szedlák Gáborral, az újpesti székhelyű Sirály Életmód Klub vezetőjével beszélgettünk az ötletről, a lefutható távokról, az egészséges életmódról.

– Az ötletnek természetesen van előzménye. Hozzá tartozik, hogy én igen hosszú ideig itt laktam Újpesten – kezdi a híd-futás történetét az egyesület vezetője. – Akkor óvodás úszásokatatással foglalkoztunk, majd megalakítottuk az Újpesti Delfinek nevű egyesületet. Ekkortájt alakult ki egy nagyon jó együttműködő kapcsolatunk a kerületi Sportiroda vezetőjével, Ihász Sándorral. Anno ő a kerékpáros szövetség vezetője volt, mi pedig akkoriban kezdtünk az úszás mellett a futással és a kerékpározással foglalkozni. Gyerekeket indítottunk triatlon versenyeken, majd itt Újpesten is rendeztünk duatlon és triatlon megmérettetést. Ennek kapcsán jött az ötlet, amikor az M3-as levezető útja elkészült, még mielőtt ráengedik a forgalmat, kellene valamit csinálni. Ott akkor kerékpáros versenyt rendeztünk, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Jó minőségű aszfalton, lezárt területen óriási élményt jelentett a résztvevőknek. Majd hallottam a Megyeri-híd építésének kezdetekor, hogy milyen szerencsétlenül alakult a névválasztásra kiírt szavazás, s kezdtem el gondolkodni, hogyan lehetne összehozni egyesületünk fennállásának tízedik évfordulóját, egy emlékezetes versenyt és a hídavatást.

– Hogyan került ki mégis a programból a kerékpárverseny?

– Sokáig gondolkodtam futó- és kerékpárversenyben egyaránt, ám végül úgy döntöttünk, hogy inkább futóversenyt rendezünk több variációban. Egyébként a kerékpár sem marad ki teljesen a programból, hiszen 14 órától kerékpáros tömegdemonstráció – ismertebb nevén Critical Mass – kezdődik majd a hídon. A futóversenyek között lesz váltó, egyéni és közös kocogás is.

A versenytávok a híd hosszához igazodnak, tehát az 1862 méteres távolság – ilyen hosszú ugyanis a Megyeri-híd – kettő, illetve négyszeresét lehet lefutni.

Sátor László, a Budapesti Atlétikai Szövetség vezetője partner volt az elképzelésben, segítséget nyújtanak a Sirály Életmód Klub tagjainak a verseny megszervezésében, lebonyolításában.

A híd megközelíthetősége jelen pillanatban nem túl jó, de a szervezők ígérete szerint a verseny napján a BKV Zrt. sűrűbben indítja a 104-es járatszámú buszokat, az autósok számára pedig a közelben parkolót jelölnek ki a sportversenyek idejére.

Nevezni előzetesen a Budapesti Atlétikai Szövetségnél lehet augusztus 25. és szeptember 10 között, utána pedig már csak a helyszínen, a Megyeri híd pesti oldalánál, az Újpesti lehajtónál a verseny napján 9-10:30-ig lehet.

 

A hídavató sportnap részletes programja, valamint a versenytávok:

10:30 Aerobik bemelegítés futóversenyszámokra

11:00  3724 m ( 2 x 1862 m ) Váltófutás 4 fős iskolai csapatok

(általános, középiskola fiú, leány kategóriák )

11:40 7448 m ( 4 x 1862 m ) Futás

( női, férfi, 18 év alatti fiú, leány kategóriák )

3724 m ( 2 x 1862 m ) Futás és gyaloglás együtt a híd építőivel (női, férfi, kerekesszékes kategóriák)

12:30 Eredményhirdetés

14:00 – 16.00 Critical Mass kerékpáros felvonulás

Útvonal: A futás az 1862 méter hosszú Megyeri híd északi oldalán.

Rajt/cél az Újpesti hídfőnél.