Hív a Duna! – Szeptember 25-én az evezősöké a folyó

  •  
  •  
  •  

Idén szeptember 25-én rendezik a gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regattát, a Tízevezős Országos Egyetemi Bajnokságot és a Versenyevezős Regattát. A nagyszabású, amatőr evezősünnepen hagyományosan egyetemek, önkormányzatok, cégek, munkahelyi kollektívák, baráti társaságok és családok csapatai mérik össze erejüket.

A gróf Széchenyi István nevével fémjelzett evezős verseny 30 éves múltra tekint vissza: 1991-ben hagyományőrző és hagyományteremtő jelleggel indította útjára a Margitszigeten működő egyetlen evezős klub, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE).

A járványhelyzet enyhülésével, a kényszerű 2020-as szünet után a Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség versenynaptárához igazodva – szeptember 25-én az amatőr csapatok és a versenyevezősök részére összevont Regattát rendez a DNHE.

A különböző csapatok fixüléses tízevezős hajókban vehetnek részt az Oxford-Cambridge párviadal mintájára szervezett regattán, felelevenítve ezzel a két világháború közötti, gazdag evezősélet legszebb hagyományait.

A Margit híd és az Árpád híd közötti Duna-szakaszon zajló erőpróbára nézőként is érdemes kilátogatni: a 9:30-kor a Wesselényi Csónakházban tartott ünnepélyes megnyitó után az egylet által patronált Down Alapítvány bemutató evezése tekinthető meg.

10 és 14 óra között zajlik maga a verseny.

12 órakor gulyás-parti indul a Főkert csónakházzal szomszédos telkén, illetve a verseny alatt lehetőség van az evezős ergométer kipróbálására, illetve legkisebb vendégeinknek ugrálóvárral készülnek a szervezők.

Az első versenyszám az önkormányzati futam, amelyen a fővárosi és a kerületi önkormányzatok versengenek majd a „Legjobb Fővárosi Amatőr Evezős Csapat” címért. A vidéki önkormányzatok közül Balatonföldvár képviselői is rajthoz állnak.

Ismét megrendezik a családi futamot, amelyben két evezős dinasztia, a Domonkos és a Zarándy család, valamint a vitorlás sportból ismert Detre család három generációja küzd majd egymással.

A baráti futamban indulnak a Pilisi Gyermekotthon lakói, akiket a Csepp A Tengerben Alapítvány és a rendező DNHE támogat.

Az egyetemi csapatok döntőjére 13:00 órakor kerül sor.

A szuper döntőt a cégek és önkormányzatok futamgyőztes csapatai vívják egymással 13:40-kor.

Az eredményhirdetésre 14:00-kor kerül sor.

, , , , , , , , ,