, ,
  •  
  •  
  •  

A tikkasztó kánikulának a legjobb ellenszerei a különböző jeges italok. Cikkünkben összeszedtünk egy-két izgalmas és pofonegyszerű koktélreceptet, hogy bebizonyítsuk, van élet a Piña Coladan és az Aperolon túl is!

Mentás-uborkás gimlet

Az alap gimlet három összetevőből áll: ginből, limeléből és cukorszirupból. Ezt tudjuk felturbózni uborkával és mentával, hogy a citrusos ízvilágot picit bonyolultabbá tegyük.
Hozzávalók:
két szelet uborka
öt-hat db friss mentalevél
három cent gin
két dl szóda
egy lime leve
cukor, cukorszirup vagy
folyékony édesítő ízlés szerint

A gint, a limelevet és a szirupot a jéggel, az uborkával és a mentával együtt shakerbe töltjük, alaposan összerázzuk és behűtött pohárba szűrjük. Tetszés szerint felöntjük szódával. Limeszelettel és bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Málnás limoncello

Az olasz citromlikőr világszerte nagy népszerűségnek örvend, ráadásul otthon is könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók:
5 dl vodka
8 db biocitrom
15 dkg cukor
1,5 dl víz

A citromok héját alapos mosás után lehámozzuk és a belsejükből a fehér részeket eltávolítjuk. A héjakat jól zárható üvegekbe rakjuk és felöntjük a vodkával. Összerázzuk és sötét, hűvös helyre tesszük pihenni kb. két hétre, miközben minden nap rázunk rajta egy kicsit. A második hét után elkészítjük a cukorszirupot és hagyjuk, hogy kihűljön. Leszűrjük a citromhéjas vodkánkat, hozzáadjuk a cukorszirupot és visszatesszük a keveréket még egy hétre érlelődni, pihenni. Fogyaszthatjuk önmagában, de málnaszörppel és proseccoval felöntve koktélnak is kiváló.

Görögdinnye mojito

Ha nyár, akkor dinnyeszezon! Mivel hűsítő, magas víztartalmú és természetesen édes gyümölcsről van szó, így nem maradhat ki a koktélalapanyagok közül sem!

Hozzávalók:
3 cent fehér rum
3 mentalevél
fél lime leve
1 pohár görögdinnye kocka
3 jégkocka

Az összes hozzávalót egy shakerbe tesszük és alaposan összerázzuk. A dinnye elegendő levet fog engedni, de akinek túl édes vagy ütős lett az elkészült ital, felhígíthatja szódával is.

Epres-bazsalikomos sorbet koktél

A házi sorbet sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul az elkészítése kevés időt vesz igénybe. Tökéletes koktélalapanyagnak is.

Hozzávalók:
50 dkg eper
1,5 dl víz
fél citrom leve
egy maréknyi bazsalikomlevél
prosecco vagy pezsgő

Az elkészített cukorszirupot hagyjuk kihűlni. A megmosott epreket feldaraboljuk és hozzáadjuk a bazsalikomot. Aprítóval vagy turmixszal epres péppé varázsoljuk, hozzáadjuk a cukorszirupot és összekeverjük. Fagyasztóba tesszük és óránként átturmixoljuk kb. 5-6 alkalommal. Az így elkészült fagylaltból egy nagy kanállal egy pohár aljára rakunk és felöntjük tetszés szerint pezsgővel vagy proseccoval.

+1: Fűszeres cseresznye mocktail

A mocktail kifejezést tulajdonképpen a virgin koktélok megnevezésére használják. Szinte minden híres koktélnak megvan a maga alkoholmentes megfelelője, de mi most egy teljesen önálló mixet mutatunk be.

Hozzávalók:
5 szem cseresznye
1 citrom/lime leve
2 cent bodzaszörp
3 dl szóda
3 jégkocka
3 csipetnyi rózsabors

A cseresznyéket kimagozzuk és összetörjük a citrus levével. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt, a rózsaborsot, a jeget és a szódát, shakerbe tesszük az összes hozzávalót és jó alaposan összerázzuk.

Hornyák-Kövi Franciska