Így készül a télre a német nemzetiségi önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Közösségi eseményekkel, előadásokkal, ünnepi programokkal készül a télre az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat. Csatlakozni hozzájuk nem csak német okmányokkal lehet, alkalmaikra mindenkit szeretettel várnak.

A koronavírus-időszak ellenére számos terve van a német nemzetiségi önkormányzat tagjainak a kultúra népszerűsítésére és a közösségépítésre. Persze most az ő életüket is átírta a vírus: a hagyományos, többezres Márton-napi felvonulás idén például intézményi keretek közé szorul.

Pappné Windt Zsuzsanna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke az Újpest Médiának elmondta, hogy a Márton-nap hagyománya német eredetű, ezért is áll hozzájuk különösen közel.

A gyerekek óvodai, iskolai esemény keretében emlékeznek meg Szent Mártonról. A szervezet egyébként szoros együttműködésben áll az Újpesti Halassy Olivér Német Nemzetiségi Általános iskolával, a Lakkozó óvoda nemzetiségi csoportjaival, és az egyházaknak is megjelenést biztosít.

Az önkormányzat elnöke elárulta azt is, hogy – amennyiben a körülmények lehetővé teszik – szeretnék idén a karácsonyi ünnepüket is megtartani német nyelvű misével.

Márciusban elmaradt a kerületi vers- és prózamondó verseny a járvány miatt, jövőre, január-február környékén szeretnék azt is bepótolni.

A hagyományőrzés megerősítésére a közösség idén új fellépőruhát is varratott a gyerekeknek. A Német Nemzetiségi Önkormányzat közössége bárki számára nyitott, és ha nem írja fölül a terveiket a koronavírus, mindenkit szeretettel látnak – német kötődéstől függetlenül.

, ,