Így menjünk ingyen múzeumba

  •  
  •  
  •  

A múzeumok belépőjegyei egyre drágábbak, különösen a többgyermekes családoknak jelenthet problémát a kifizetésük, ezért érdemes kihasználni az intézmények által nyújtott ingyenes belépési lehetőségeket.

Nem kell hozzá más, csak egy 18 éves kor alatti gyerek, vele ugyanis bizonyos napokon teljesen ingyen nézhetünk végig több fővárosi múzeumot (általában az állandó kiállításra vonatkozik az ingyenesség, de a múzeumok honlapján feltüntetik, ha az időszaki tárlatra sem kell jegyet váltani).

Melyek ezek az ingyenes családi belépést kínáló napok? Végignéztük mi is a nagyobb intézmények honlapját, így a legfrissebb adatok szerint az alábbi napokon nem kell fizetni a belépésért, ha gyerekkel érkezünk:

– Minden hónap első vasárnapján a Magyar Természettudományi Múzeumban és a Néprajzi Múzeumban,

– Minden hónap harmadik szombatján a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban vagy a Nagytétényi Kastélymúzeumban,

– Minden hónap utolsó szombatján a Budapesti Történeti Múzeumban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban,

– Minden hónap utolsó vasárnapján a Hadtörténeti Múzeumban, a Közlekedési Múzeumban vagy a Ludwig Múzeumban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is van ingyenes nap, de a honlapjukon azt írják, hogy ezt minden hónapban maguk határozzák meg, így erről célszerű az adott hónap elején a múzeumban érdeklődni.
 
A szabályozás szerint az ingyenesség a 18 éves kor alatti személyekre és az őket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozóra, valamint a 26 év alatti látogatókra vonatkozik. A nemzeti ünnepnapokon, azaz március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok mindenki számára – vagyis gyerek nélkül is – ingyenesen látogathatók.
 
A 6. életévét be nem töltött gyerekek, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők (egy kísérővel) szintén ingyenesen nézhetik meg egész évben, korlátozás nélkül, a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

Forrás: 4.kerulet.ittlakunk.hu