Így segítsünk a téli hidegben a rászorulókon

  •  
  •  
  •  

Bár egyelőre havazással még nem kellett megküzdenünk az ide télen, ahogy egyre lejjebb és lejjebb kúszik az átlag hőmérséklet, ismét előtérbe kerül az a kérdés, hogyan lehetne segíteni ebben a helyzetben a legelesettebbeken: hajléktalan honfitársainkon.

Perneczky László, Újpest népjóléti alpolgármestere közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy van hová fordulni, amennyiben bajba jutott hajléktalanokkal találkozunk.

A hajléktalanok lakossági támogatására Budapesten és Pest megyében a Regionális Diszpécser Szolgálat áll rendelkezésre, amelynek elérhetősége:

+36-1/338-4186

Segítségnyújtásra akkor van szükség, ha valakiről tudjuk, hogy az utcára kerülés fenyegeti, ha a hajléktalan ember veszélyben van, segítséget kér, vagy a szokottól eltérően viselkedik.

Ha valaki felhívja a szolgálat munkatársait, közölnie kell, hogy pontosan hol kell segíteni, milyen típusú segítségre van szükség, meg kell adni a segítségre szoruló személy leírását, hogy van-e vele állat, el tudja-e mondani, mire van szüksége.

A bejelentőnek meg kell adnia a nevét és telefonszámát, és meg kell várnia, hogy a diszpécser pontosan egyeztesse vele a részleteket.

Ha a hajléktalan sürgős egészségügyi ellátásra szorul, életveszélyes állapotban van, megsérült, fájdalmai vannak, ön- és közveszélyes módon viselkedik, esetleg szülni készül, akkor mentőt kell hívni hozzá a 112-es segélyhívó számon.

A teendők részletesebb leírása ITT olvasható.

Az önkormányzat is segít

Perneczky László arra is kitért, hogy a téli időszakban Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Család- és Gyermekjóléti Központ is igyekszik minden eszközzel segíteni a rászorulókat:

“Közös felelősségünk, hogy kerületünkben senkinek ne kelljen fagyoskodnia a lakásában fűtési lehetőség hiánya miatt. Ezért arra kérjük kerületünk lakóit, hogy a téli fűtési időszakban a szokásosnál is jobban figyeljenek oda a környezetükben azokra a – gyermek(ek)et nevelő hátrányos helyzetű családokra, egyedülálló szülőkre, gyakran egyedül élő, idős, beteg vagy mozgásukban korlátozott – szomszédjaikra, akiknek a lakásában nincs fűtés, vagy a lakás befűtése különösen nagy nehézséget okoz számukra”

– áll az alpolgármester felhívásában, aki hozzátette:

“Arra kérjük önöket, hogy amennyiben tudomásukra jut, hogy valaki fűtetlen lakásban vagy egyéb helyiségben lakik, akkor azt haladéktalanul jelezzék az alábbi elérhetőségek valamelyikén annak érdekében, hogy minden rászorulónak megfelelő segítséget tudjunk nyújtani.”

Perneczky László

A Család- és Gyermekjóléti Központ elérhetőségei:

Telefonszám: +36-30/210-23-90

E-mail: csgyk@ujpestszi.hu

, , , , ,