Így veszi el a kormány az iparűzési adót a településektől?

  •  
  •  
  •  

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében “a nemzetgazdaság stabilitásának érdekében”, valamint “a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából” a kormány “különleges gazdasági övezeteket” hozhat létre. Az elsőt Gödön jelölték ki.

A rendelkezés többek közt átirányítja az iparűzési adó bevételeit a települési önkormányzattól a megyéhez. Ezen felül minden olyan jogkört, amelyet korábban a helyi polgármester és jegyző gyakorolt, a megyei közgyűlés elnöke, és a megyei jegyző vesz át.

Az iparűzési adó az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrása, elvétele rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja az érintett városokat. Gödön különösen súlyos helyzetet idézhet elő az új szabályozás, hiszen a Samsung gyár által fizetett közterheken kívül a településnek alig van bevétele. A város előző vezetője, a fideszes Markó József tavaly elsősorban éppen ezzel indokolta, hogy a környezeti kockázatok ellenére is helyet adjanak az üzemnek.

A tavaly őszi választások alkalmával Markót leváltó, új ellenzéki polgármester, Balogh Csaba szombati Facebook bejegyzésében “halálos ítéletnek” nevezte a rendelkezést. Rámutat, hogy a kormány által kijelölt “különleges gazdasági övezet” a település területének 20 százalékát jelenti.

“A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti” – teszi hozzá. Balogh ennél is felháborítóbbnak tartja, hogy “a jövőben sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek.”

A polgármester elfogadhatatlannak nevezi az új szabályozást, amely ellen demonstrációt hirdet.

 

 

A rendelet értelmében egyébként ilyen övezetet ott jelölhetnek ki, ahol

  • a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított,
    legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű,
  • és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló beruházások valósulnak meg.

Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester az Újpest Médiának korábban azt mondta:  a IV. kerületi önkormányzat idén mintegy 9 milliárd forintos bevételt tervez az iparűzési adóból.

, , , ,