•  
  •  
  •  

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Rácz Gyöngyi Közösségi Házban a NősziRom legutóbbi rendezvényén március 25-én. Az ország egyetlen roma női talkshow-jának meglepetésvendége ezúttal Varga Ilona rádiós, újságíró, műfordító, szótárszerkesztő volt. A hangulat pedig ezúttal is remek volt.

Varga Ilonáról annak idején Sóskuti Márta, a Magyar Rádió Cigány Félórájának szerkesztője azt mondta, hogy „Isten adománya” a hangja. A Cigány Félóra adását a rádiós 1990 óta szerkeszti, a műsort átlag 600 ezren hallgatták.

A Nőszirom klub vendégeként most a kétszeres nívódíjas, Táncsics Mihály és Jó Ember-díjas roma személyiség vallott az életéről. Varga Ilona amellett, hogy roma műsorokat szerkeszt, a beás nyelv tolmácsa, és ő készítette el az első beás-magyar szótárt. A közéleti személyiség tiszteletére az estre többen is a rádiós kedvenc színét, bordót viseltek. Daróczi Tímea újságíró azt mondta, a mai média világában már önmagában az is érdekes, ha valaki hosszú éveken át meg tud maradni.

„Varga Ilona 30 évig megmaradt, és kiteljesedett a kisebbségi média világában. Mi, romák az ő hangján és műsorain nőttünk fel. Számunkra ő egy legenda.”

Váradi Éva szervező elmondta, márciusban tartotta idei első estjét a Nőszirom, amely elnevezés egy szójáték szüleménye: a nőszirom, mint virág és a roma szó összevonásából keletkezett. Azt is hozzátette, ez a beszélgetőest sokkal nagyobb siker lett, mint várták, és tartani fogják a megszokott színvonalat. A különleges beszélgetések létrejöttéhez a felzárkóztatásért felelős VEKOP is segítséget ad.

, , , , ,