•  
  •  
  •  

Több mint nyolcvanezer család és nő életét könnyítheti meg a napokban megszavazott GYED-extra. A kedvezmények célja, hogy ne kelljen választani a karrier és a gyermekvállalás között.

A törvénycsomag értelmében a jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő az ellátásokra. Újdonság, hogy a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd gyed. Ezt a támogatásfajtát azok igényelhetik, akik a gyermekszülést megelőző két évben legalább két félévnyi aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeztek, illetve akik a hallgatói jogviszonyuk megszűnését vagy szüneteltetését követő egy évben hozzák világra gyermeküket. 

A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók újabb adókedvezményt kapnak.

A kormány indoklása szerint a gyed extrát a gyermekvállalás ösztönzése, az élve születések számának növelése, valamint a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra visszatérésének támogatása érdekében vezetik be, hosszú távon pedig az 1981 óta tartó folyamatos népességfogyást is csökkentheti.

MTI/MOA