Július 14-én indul a szúnyogirtás – idén már csak földi úton

  •  
  •  
  •  

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, Az eddigi fővárosi szúnyoggyérítés mellett hamarosan kezdetét veszi az országosan koordinált szúnyogirtás is.

Újpesten a vérszívók ritkítására július 14-én, kedden este 9 után kerül sor.

Országszerte tapasztalható, hogy a megszokottnál jóval több szúnyog szomjazik az emberek vérére.  Ennek fő oka az, hogy tavasszal szárazság volt, nyár elején pedig hatalmas esőzések érték az országot. Ez a fajta időjárás az egyik legkedvezőbb a szúnyogok elszaporodásához.

A gyérítés alapvetően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe tartozik. Az általuk megbízott szakértő szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a szúnyogok nagyon gyorsan szaporodnak, folyamatos gyérítést igényelnek. A ritkítás korábban főként a levegőből, most viszont már jórészt autóból történik.

Fekete Gábor, a Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. biocid üzletág igazgatója az Újpest Médiának elmondta: az elmúlt években vegyesen volt alkalmazva a két módszer, amely lényegében ugyanolyan jellegű vegyszerek a felhasználásán alapszik. Most már azonban a légi eljárással kijuttatható készítmények nem használhatóak, így marad a földi irtás.

A szakember szerint ezzel az eljárással ott lehet gond, ahol az utcák egymástól nagyobb távolságra vannak, esetleg nincsenek is, mint például a folyók árterületén. Városokban, lakóövezetekben azonban ugyanolyan hatékony, mint a légi úton kivitelezett gyérítés.

A földi irtás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy hatalmas autóval irtószert fújnak a levegőbe. Tavaly többek között a Rovért Kft kapta meg a szúnyoggyérítés lehetőségét. Reisinger Mátyás, a cég ügyvezetője írásban válaszolt a kérdéseinkre. Ahogy levelében írja, a lárvákat kémiai módszerrel nem, csak biológiai eljárással lehet irtani levegőből, de ezt is csak kizárólag élő víz felett.

 

 

Nincsen teljesen veszélytelen méreg

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a földi irtásban már alkalmazhatóak kémiai hatóanyagok. Ezek nem szúnyoglárvákra, hanem a már kikelt rovarokra hatnak. Lakott területen az úgynevezett „hideg köd” technológiát lehet alkalmazni. „Ez egy idegméreg, amely nemcsak a szúnyogra, hanem minden rovarra és a hidegvérű élőlényekre is hat. Nem véletlen, hogy ezt a módszert csak este 9 után szabad alkalmazni.” – mutat rá Tüttő Kata.

Elvileg ez a fajta méreg nem veszélyes az emberre, de a főpolgármester helyettes és Perneczky László újpesti képviselő is a kémiai helyett a biológiai irtást szorgalmazza.

A képviselő-testület Klíma- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke hangsúlyozza: az egyéni védekezésnek is számos formája létezik: használhatunk szúnyogriasztót, füstölőt, fogyaszthatunk olyan dolgokat, amelyek kevéssé teszik kívánatossá vérünket a szúnyogok számára. Emellett fontos, hogy minél kevesebb pangó víz legyen a környezetünkben.

Perneczky László hangsúlyozza, nincs teljesen veszélytelen méreg, így a szúnyogirtás idején mindenképp tartsuk be az elővigyázatossági szabályokat:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos.

Addig is, amíg folyik a hivatalos hadakozás a szúnyogokkal – addig mi, otthon próbáljuk meg a legtöbbet megtenni a vérszívók ellen: öntsük ki a kerti játékokban, vödrökben, sátortetőkön megülő pangó vizet, mert ezekben is hatalmas szúnyoglárva állomány fejlődhet ki.

Szemkeő Júlia

, , ,