Karácsony az operatív törzs tájékoztatójából értesült, hány beteg van a Pesti úti idősotthonban

  •  
  •  
  •  

Ahogy beszámoltunk róla, Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint több mit száz koronavírussal fertőzött lakó van a Pesti úti Idősek Otthonában. A szakember az operatív törzs tájékoztatóján a főváros, mint fenntartó felelősségét hangsúlyozta a XVII. kerületi intézmény kapcsán.

Az Index összeállítása emlékezetet, hogy Karácsony Gergely még múlt pénteken jelentette be, hogy az intézményben öt ember megbetegedett. Akkor azt mondta, hogy az otthon további 13 lakóját is koronavírus-gyanús tünetekkel különítették el, majd ők is kórházba kerültek.

A főváros hétvégén elkezdte a vizsgálatokat, magánlaborban összesen 200 koronavírus-tesztet végeztek,

amelyek közül a Főpolgármesteri Hivatal szerint 31-nek lett pozitív eredménye.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a hivatalosan közölt adatokban benne volt-e ez a szám, mert Müller Cecília azt válaszolta a portál kérdésére, hogy a hatósági adatközlésben nem szerepelnek a magánlaborokban végzett tesztek eredményei.

Arra sem akkor, sem azóta nem válaszolt az operatív törzs, hogy összesen hány magyarországi idősotthonban vannak koronavírusos betegek, és hogy összesen hány esetben teszteltek, hány embert.

Az Országos Mentőszolgálat kedd óta végez gyorsteszteket a Pesti úti Idősotthonban, ennek eredménye száz feletti pozitív eredmény.

A főpolgármester Facebook-oldalán reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint írja, a szerdai kormányülésen azt kérte:

kezdődjön el haladéktalanul az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrés.

Állítása szerint erre ígéretet kapott, mint ahogy arra is, hogy a főváros megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől.

„Ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat”

– közölte.

Hozzátette, csak akkor lehet megtudni, hány fertőzött van a nyugdíjas otthonokban, ha szűréseket végeznek, és ezeket az adatokat nyilvánosságra is hozzák. Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy mi a helyzet az egyházi és a magánfenntartású intézményekben.

Az országos tisztifőorvos ma ugyan említette, hogy más idősotthonokban is vannak fertőzöttek, de pontos számokat most sem közölt.

A fővárosi fenntartású intézményekben rendkívüli vizsgálatot indított a napokban kormányhivatal, és mindent rendben talált.

Karácsony szerint a Pesti úti otthonba annak a kórháznak a vezetése látogatott el, ahova járvány előtt és járvány idején is a betegeket szokták szállítani. Hangsúlyozta:

„A nekünk átadott információ szerint a kórház orvosai is rendben találták mindent.”

Kiemelte azt is, hogy az idősotthonokban heroikus munkát végeznek az orvosok és ápolók:

„Vannak, akik az ellátottjaik védelmében beköltöztek a nyugdíjasházakba, hetek óta nem találkoztak a családjukkal.”

A főpolgármester szintén a közösségi médiában számolt be arról még tegnap, hogy a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban.

Mint fogalmazott:

„A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek.”

Bejegyzésében hozzáfűzte:

„A hitvány számítók, akik emberek életével, sőt halálából akarnak politikai hasznot húzni, nem is a mi munkánkat kérdőjelezik meg, hanem valójában olyan áldozatkész gondozókba, szociális munkásokba rúgnak bele, akik akár az intézménybe való beköltözéssel óvják azok egészségét, akiket ápolnak, gondoznak. Köszönet nekik! A hazug senkiházik pedig szégyelljék magukat!”

, , , , ,