Karácsony elgondolkodna, hogy május közepétől lazítsanak a korlátozásokon

  •  
  •  
  •  

Az adatok szerint a fővárosi emberek többsége fegyelmezetten betartja a járvány miatt bevezetett korlátozásokat – nyilatkozta az Azonnalinak Karácsony Gergely. Hozzátette: „nagyon utálja” a Budapest-vidék szembeállítást. A főpolgármester múlt héten szerdán részt vett a kormányülésen, ahol azt az ígéretet kapta, hogy az állam közreműködik a budapesti idősotthonok lakóinak tesztelésében, ám ez egyelőre még nem történt meg. Ezért kedden nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben az összes idősotthon és szociális intézmény tesztelését kéri. Választ még nem kapott.

Orbán azt is megígérte, hogy két-három héten belül leülnek egyeztetni az önkormányzati szövetségekkel és bevonják őket a válságkezelésbe. Szerinte erre nagy szükség lenne, mert „ most ez úgy néz ki, hogy a felelősséget a kormány az önkormányzatokra hárítja, miközben az információkat nem adják át, a forrásokat pedig elveszik tőlük.”

Karácsony elmondta azt is, hogy, amikor a szélesebb körű tesztelést szorgalmazta a kormányülésen, Kásler Miklós „hosszú fejtegetésbe kezdett, még Mária Teréziát is szóba hozta – mondjuk úgy, nem csak én voltam a teremben, aki ebből nem tudta kihámozni a konkrét választ a kérdésre. „

A főpolgármester egy tízfokú skálán összességében kettesre értékeli a kormánnyal való együttműködést, és csak „azért nem egyesre, mert személyes szinten néha sikerül segítséget kapni.” Müller Cecíliával eddig mindössze egyszer sikerült beszélnie, az országos tisztifőorvos ugyanis nem veszi fel neki a telefont, és nem is hívja vissza.

A főpolgármester „kicsinyes, aljas és hazug játéknak” tartja, ami a Pesti úti Idősek Otthonában kialakult gócpont kapcsán zajlik. Hangsúlyozta: ha minden egyes halálesetért ő személyesen felelős, „Akkor a borsodnádasdi fertőzés – lévén szó állami fenntartású intézményről – Orbán felelőssége?”

Hozzátette: a főváros minden jogszabályban előírt kötelezettségének eleget is tett, ezt eddig minden vizsgálat alá is támasztotta.

Az interjúból kiderül az is, hogy a járványügyi helyzet miatt a BKK-nak napi szinten több százmilliós, heti szinten pedig nagyjából egymilliárd forintos vesztesége van. Karácsony Gergely elmondása szerint a járvány végére ötszáz- vagy akár ezermilliárdos hiány lehet az önkormányzati szektor költségvetéseiben, részben az önkormányzatoktól a védekezés címén elvont pénzek miatt, amelyek ebből százmilliárdnyit adhatnak ki. „De eleve azokat a szektorokat gyalulja le a járvány, amik az önkormányzati bevételek szempontjából nélkülözhetetlenek. Viszont míg az állam el tud adósodni, addig az önkormányzatok nem, ahogy ők például az unióhoz sem tudnak segítségért fordulni, vagyis a gazdasági mozgásterünk nulla.” – teszi hozzá a főpolgármester. ű

A 2023-as atlétikai világbajnokság elmaradását szorgalmazó követelések kapcsán úgy véli, ezekkel „könnyű egyetérteni elméletben”, ugyanakkor egy ilyen döntés „azt is jelentené, hogy a főváros és a kormány közötti megállapodás is kuka”, így Budapest nem kapná meg a negyvenmilliárd forintnyi, járóbeteg-ellátásra fordítható forrást.

A főpolgármester elmondta azt is: támogatná, hogy „kezdjünk el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon”. Ennek azonban egyik legfontosabb feltételének a a tömeges szűrést tartja.

, , , , ,