Karácsony Gergely helyi népszavazásokat indítana az uniós segélyalapokért

  •  
  •  
  •  

Helyi népszavazásokat indítanának országszerte települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Karácsony Gergely szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása elnevezésű rendezvényen, amelyen online bejelentkezett több vidéki polgármester is. “Ez egy utolsó nagy roham az európai uniós pénzekért” – fogalmazott a főpolgármester.

Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – vagyis 2000 milliárd forintot meghaladó összeget – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4,64 milliárdot) az újjáépítési alap teszi ki. Karácsony azt kezdeményezi, hogy a „szabad városok és szabad települések” indítsanak el helyi népszavazási mozgalmat az európai uniós forrásokért, vagyis írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy a települések kezdeményezzék a kormánynál: az uniós segélyalap felét a helyi önkormányzatok lakosságarányosan használhassák fel. “Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a helyi polgármestereknél senki nem tudja jobban, hogy mit kell helyben tenni.

Az elképzelésük, hogy idén novemberben dönthetnek a helyi képviselő-testületek ezeknek a helyi népszavazásoknak a kezdeményezéséről, a jogi procedúrának megfelelően pedig jövő tavasszal a referendumokat is megtarthatnák. Mindenhol ugyanazt a kérdést fogják feltenni, több mint 20 település már csatlakozott is a közös akcióhoz, de várják, hogy mások is hasonlóan döntsenek. “Ha a szavazófülkékben el lehet mondani azt, hogy kire bíznánk szívesebben a pénzünket, a kormányra vagy az önkormányzatokra, akkor pártállástól függetlenül mindenki inkább az önkormányzatokban fog bízni” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy ők most kiállnak a fideszes vezetésű önkormányzatokért is.

„Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak” – mondta a főpolgármester, aki szerint helyi polgármestereknél senki nem tudja jobban, hogy mit kell helyben tenni. Azt is hozzátette, hogy a kormánynak „sok millió ember akaratát nem lehet csak úgy félresöpörni”.

(Forrás: magyarhang.org. / Karácsony Gergely Fb-oldala)

, , , ,