•  
  •  
  •  

Augusztus 31-től szeptember 11-ig, a kerület 11 pontján vehetik át a nyugdíjasok először az ötezer forint értékű Újpest Plusz Megbecsülés utalványokat, amelyeket az Újpesti Piac mintegy száz, erre jogosult kereskedőjénél vásárolhatnak le 2020. november 30-ig.

Már az augusztus 20-i ünnepet megelőző héten postára adta az önkormányzat azokat az értesítőket, amelyekből a IV. kerület nyugdíjasai megtudhatják, hol, mikor és meddig vehetik át azt az öt darab ezerforintos utalványból álló csomagot, amellyel Újpest önkormányzata szeretné kifejezni a szépkorúak iránti megbecsülését – mondta el az Újpesti Naplónak Déri Tibor polgármester. Az Újpest Plusz Megbecsülés utalványokat a kerület 11 pontján, augusztus 31-étől (hétfő) szeptember 11-ig (péntek) vehetik át a jogosultak azokon a helyszíneken, amely az értesítőjükben szerepel.

Ki a jogosult?

Az Újpest képviselő-testülete által elfogadott rendelet szerint az Újpest Plusz Megbecsülés utalványra az a IV. kerületben állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő személy jogosult, aki 2020-ban betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, „Nők 40”- nyugdíjat kap, rokkantsági, rehabilitációs, hozzátartozói ellátásban, szolgálati nyugdíjban vagy szolgálati járandóságban részesül, és ellátása nem haladja meg a havi 410 400 forintot. (Utóbbi feltétel csak néhány embert zár ki a jogosultsági körből a kerületben, miközben a program majdnem 25 ezer szépkorúnak segít.)

És ha nem kaptam levelet?

Az értesítőt mostanra már valószínűleg minden érintett megkapta, ám ha mégsem, mert valaki nem szerepelt a nyugdíjbiztosító listáján, vagy a posta még nem kézbesítette, akkor sem kell kétségbe esnie. Számára ugyanis az önkormányzat egy külön átvételi pontot biztosít a IV. kerületi Király utcában, ahol nem kell mást tennie, mint személyi igazolvánnyal, lakcím- és taj-kártyával, valamint a jogosultságukat igazoló dokumentummal regisztrálni, és már át is veheti az utalványokat – hangsúlyozta a kerület első embere.

Na jó, de a járvány…?

Déri Tibor felhívta a figyelmet arra is, hogy a járványügyi előírásokat az utalványok átvételekor is ajánlott betartani. Ezért arra kérte a nyugdíjasokat, hogy csak az értesítőjükben megjelölt címre menjenek, ha lehet, használják ki a rendelkezésükre álló majdnem két hetet, és ne az első nap rohamozzák meg a helyszíneket, ha pedig ott mégis sorba kell állniuk, tartsák be a megfelelő védőtávolságot. Emlékeztetett arra is, hogy ha valaki egészségügyi vagy más okok miatt nem tudja személyesen átvenni az utalványait, az értesítőben található meghatalmazást pontosan kitöltve ezt más is megteheti helyette.

Mit vehetek az utalványból?

Az érintettek 2020. augusztus 31-től 2020. november 30-ig vásárolhatják le az Újpest Plusz Megbecsülés utalványokat az Újpesti Piacon, ahol javában tart már a szerződéskötés azzal a mintegy száz kereskedővel, aki jogosult elfogadni azokat, és augusztus végére várhatóan mindenkivel megállapodhatnak – mondta el az Újpesti Naplónak Péhl Gábor, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezetője. (Az utalvány nem váltható be háztartási-, vegyi- és papírárura, valamint meleg ételre és szeszes italokra!)

Megbecsülés+ osztóhelyek
Időpont: augusztus 31 – szeptember 11. között, hétköznaponként a hivatal nyitvatartási idejében (Hétfő: 8-18, kedd: 8-16, szerda: 8- 17, csütörtök 8-16, péntek: 8-13)

Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (BERDA JÓZSEF UTCA 48.)
Régi Kunhalom utcai Rendelő (KUNHALOM UTCA 1/C)
Megyeri Klub (UKK) (MEGYERI ÚT 207.)
Újpesti Vagyonkezelő  Zrt. (MUNKÁSOTTHON UTCA 66-68.)
Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat (HAJLÓ UTCA 42–44.)
Újpesti Vásárcsarnok (SZENT ISTVÁN TÉR 13.)
Megyeri úti osztópont (MEGYERI ÚT 20.)
Újpesti Szociális Foglalkoztató (VIOLA UTCA 6-8.)
Újpesti Családsegítő (DEÁK FERENC UTCA 93.)
Lázár utcai osztópont (LÁZÁR VILMOS UTCA 14.)
Újpesti Kulturális Központ (Ifjúsági ház) (ISTVÁN ÚT 17-19.)

Mégis megcsinálták?

A kerület új vezetése első döntéseinek egyikeként határozott az élelmiszercsomag-osztást kiváltani hivatott Újpest Plusz Megbecsülés programról, ám annak végrehajtását először a járványhelyzet, majd a Fővárosi Kormányhivatal akadályozta, amely törvényességi hibákat talált a krumpli helyett utalványokat biztosító rendeletben. A hivatalban ezért – bár feleslegesnek találták – korrigálták a szöveget, a módosítást pedig már egyhangúlag fogadta el Újpest önkormányzata július 15-i rendkívüli ülésén. Igaz, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjét nem győzték meg a változtatások. Nagy István szerint továbbra is kétséges, hogy a javított szöveg kiállja-e majd a törvényesség próbáját.

Csiki Gábor

Ilyen személyre szóló levelet kaptak a jogosultak.
A második oldal alján látható egy meghatalmazás minta arra az esetre ha valaki nem tudná átvenni az utalványt.
(A képre kattintva nagyobb méretben is meg tudja tekinteni)

 

 

, , , , , ,