Komoly vita az Újpesti Szakrendelő várólistáiról

  •  
  •  
  •  

Heves vita alakult ki az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet működése körül Nagy István, a Fidesz kerületi frakcióvezetője, illetve Kanász-Nagy Máté népjóléti alpolgármester között.

A kormánypárti politikus a szakrendelőt vezető Ungár Klárának címzett nyílt levelében arról írt, hogy a jelenlegi városvezetésnek

nem sikerült teljesítenie azt az ígéretét, miszerint XXI. századi egészségügyi ellátást biztosítanak az újpestieknek és megszüntetik a várólistákat.

Nagy István

Az SZTK működéséről szóló 2020-as adatokból ő inkább visszalépést olvasott ki ezen a területen a 2019-es időszakhoz képest. Az ultrahang vizsgálatok várólistáinak csökkenésével kapcsolatban megjegyezte:

„nagyjából ugyanannyi ellátást végeztetek 2020-ban, mint 2019-ben, csak többe került”.

Nagy István arra kérte Ungár Klárát, hogy válaszoljon: valóban sikerült-e felszámolni a várólistákat, vagy a hosszú várakozási időkre nála panaszkodó betegeknek van-e igaza. A kérdés tisztázásához a szakrendelések várólistáira vonatkozó kimutatásainak, az ellátásokra várakozó számoknak és a a szakrendelésekre várható várakozási napok számának nyilvánosságra hozását kérte.

Adatokkal felelt az alpolgármester

A nyílt levélre Kanász-Nagy Máté adott alapos választ a közösségi médiában.

A népjóléti alpolgármester többek között arra kérte elődjét, hogy a szakpolitikai kérdéseket tartsák önkormányzati keretek között, illetve, ha Nagy Istvánhoz valóban érkeznek panaszok az SZTK működésével kapcsolatban, akkor azokat ossza meg vele, hiszen ezekkel kapcsolatban ő az illetékes.

Kanász-Nagy megkérdőjelezte, hogy a szakrendelő vezetése számára előnyös lett volna a pandémia – ahogy azt Nagy István állította –, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy bár az egészségügyi veszélyhelyzet elmúlt, a vírus továbbra is jelen van Újpesten is, a tömeges oltás pedig a szakrendelőben is folyik április eleje óta.

Kitért arra, hogy a szakrendelőre is többletköltségeket rótt a vírus elleni védekezés, ezért a Nagy által felhozott Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkezett támogatás nem teremthetett „jelentős tartalékokat”. Az alpolgármester az alábbiakban foglalta össze, mire is fordították a pénzt:

A várólistákkal kapcsolatban kiemelte, hogy az ultrahangos és mammográfiai vizsgálatokra

„már tavaly augusztus óta egyből tudunk a betegeknek időpontot adni, nem kell várni az időpont kiadására”.

Ezzel szerinte megszűnt az a korábbi helyzet, amikor „a szakrendelő recepcióján visszafordították a betegeket”, mert még időpontkérésre is várniuk kellett.

Külön rámutatott arra, hogy a 2019-es adatokat azért sem lehet érdemben összehasonlítani a 2020-as számokkal, mert

március közepe és május eleje között tilos volt radiológiai vizsgálatokat végezni a pandémia miatt.

Kanász-Nagy Máté

Az alpolgármester szerint 2020 augusztusára azonban már elfogytak a régóta várakozó betegek, akik előtte időpontot sem kaptak, ezzel szerinte

egyértelműen megszűnt a várólista az egyetlen olyan szakterületen, ahol ez korábban jellemző volt.

Kanász-Nagy arra is kitért, hogy a veszélyhelyzet alatt, tavaly március és május között csak sürgősségi ellátást végezhetett az intézmény, a második hullámban pedig a vírus fellángolás miatt keresték fel kevesebben a szakrendelőt.

Az éves esetszámok kapcsán az alpolgármester a következő táblázatot tette közzé:

„A havi adatok alapján még magasabb 2020 második félévi átlagot kapunk. 2020. június és december között a 2019. június-december időszak 145,6 százalékra nőtt az elvégzett vizsgálatok száma”

– fűzte hozzá Kanász-Nagy Máté.

Hogy a szakorvosi vizsgálatokra hány napon belül kapnak időpontot a betegek, az alábbi táblázatban foglalta össze:

Az alpolgármester rámutatott, hogy várólista egyik szakrendelésen sincs, az előjegyzési lista pedig több helyen csökkent. Ennek magyarázata, hogy a kardiológiai rendelés előjegyzési listája (ami így is alatta van a 2019-es számoknak) a pandémia utáni szabadságolások után 30-35 napra fog csökkenni, majd ősszel 30 nap alá csökken, akárcsak a reumatológia esetében.

Kanász-Nagy Máté szerint a szabadságos időszak után még egyértelműbb lesz, hogy javult a helyzet, a szakrendelő pedig továbbra is soron kívül, azonnal kezeli a sürgősségi ellátásra szoruló betegeket.

Nem közelednek az álláspontok

Nagy István szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevélben reagált Kanász-Nagy Máté reakciójára.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A Fidesz újpesti frakcióvezetője úgy véli a népjóléti alpolgármester levele nem adott érdemi választ kérdéseire, ellenben szerinte Kanász-Nagy beismerte, hogy jogos az általa megfogalmazott kritika, és a szakrendelőben

„Déri Tibor és a baloldali ellenzék választási ígéretével ellentétben nem szűntek meg a várólisták”.

Nagy István fenntartja azon álláspontját, hogy a pandémia hasznos volt a szakrendelőnek, ezt az alábbiakkal igyekezett alátámasztani:

„Előnyös volt, mert mint a válaszod is mutatja, lehet hivatkozni rá. Jótékonyan elfedte a polgármester és az alpolgármesterek tehetetlenségét, felkészületlenségét és a városvezetői munkához való viszonyát.
Előnyös, mert a remélem észszerű költekezés mellett még 200 millió forint fölött tudott a Szakrendelő céltartalékot képezni a következő évek fejlesztéseire. Ez ugyan nem a Ti munkátok eredménye, hanem annak tudható be, hogy a gonosz Kormány a koronavírus járvány idején túlfinanszírozta a Szakrendelőt. Úgy „vérezteti ki” az újpesti önkormányzatot, hogy a választások óta közel egymilliárd forint többlettámogatást adott az újpesti egészségügyre. Amit a válaszodban be is ismersz! Remélem, hogy az újpestiek javára fogjátok felhasználni a tavalyi évről áthozott forrásokat.”

Nagy István

A volt alpolgármester szerint a koronavírus-járvány vészhelyzet idején kevesebb volt a háziorvos-beteg találkozó, így a szakrendelői beutalók száma is csökkent, ami

„kedvezett a várólisták ledolgozásának”.

Szerinte a Kanász-Nagy Máté által közöltek nem egyeznek az ő adataival, mert ő a finanszírozott vizsgálatok számából indul ki.

Az ultrahang-vizsgálatok kapcsán rámutat, hogy 2020 januárja és májusa között 2019-hez képest 852-vel kevesebb ilyen vizsgálat történt.

„Összességében a finanszírozott vizsgálatok általam ismert számaiból az jön ki, hogy 2020-ban 329-cel kevesebb ultrahang vizsgálat történt, mint 2019-ben”

– írja Nagy István.

A finanszírozott vizsgálatok számával kapcsolatban az alábbi táblázatot csatolta:

Nagy István szerint az is „elég rosszul néz ki”, hogy a gyermekszemészeten és a reumatológián is „jelentősen nőtt a várakozási idő”. Hozzáteszi:

„Egyes rendeléseken azért nincs hosszú várakozási idő és várólista, mert nem is lehet bejelentkezni az adott szakrendelésre, mert olyan hosszú lenne a várakozási idő.”

Álláspontját több, közösségi médiában olvasható hozzászólással igyekezett alátámasztani, amelyek megnövekedett várakozási időkről szólnak, többek között gyermek és felnőtt ortopédiai, szájsebészeti, bőrgyógyászati és szemészeti vizsgálatok esetén.

, , , , , , , ,