A megszokott tészta- vagy gabonaköreteket változatossá tehetjük, ha zöldségeket teszünk hozzájuk. Lettner Annamária tippjei.
Főtt tészták, gabonák: céklás, karalábés, káposztás, paradicsomos, kukoricás, gombás, lencsés. Ez lehet köles, kuszkusz, burgur, rizs, tarhonya, különféle tészták.
Cukkinis, sárgarépás spagetti: kevés olajon megpirítunk lilahagymát, fokhagymát. Ráteszünk reszelt cukkinit, sárgarépát és puhára pároljuk. Végül összekeverjük a főtt tésztával. Tejfölös vagy paradicsomos mártással tálaljuk.
Spenótos, pestós gnocchi: kevés olajon megforgatjuk a spenótot, majd rátesszük a pestót. Fokhagymával, borssal ízesítjük. A főtt tésztával összeforgatjuk. Reszelt sajttal tálaljuk.
A zöldségeket önállóan is adhatjuk köretnek.
Párolt zöldségek: zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, spárga, cukkini, édes burgonya, lila káposzta, sütőtök, fejes káposzta, cékla, gomba. Vegyesen is elkészíthetjük.
Zöldségpürék: burgonyapüré, paszternákpüré, céklapüré, sütőtökpüré, padlizsánpüré, zellerpüré, csicseriborsó-püré.
Ízesített zöldségek
Sajtos brokkoli: megpároljuk a brokkolit. Besamelmártást készítünk, hevített vajon felolvasztunk reszelt sajtot, behabarjuk rizstejszínnel, Ízesítjük só, bors, fokhagyma, petrezselyem hozzávalókkal. Ráöntjük a brokkolira.
Morzsás karfiol: Repceolajon átforgatunk lenmagőrleményt, búzacsírát, tört napraforgómagot. Ebben forgatjuk meg a karfiolrózsákat.
Öntött zöldségek: Elkeverünk mogyoróvajat, tahinit, zabtejszínt. Sóval, borssal, őrölt korianderrel, szerecsendióval ízesítjük. Kedvenc zöldségünket leöntjük vele.
Sütőben sült vegyes zöldségek. Kedvenc zöldségeinket megsüthetjük tepsiben, vegyesen is, zöld fűszerekkel, öntetekkel, reszelt sajttal.