Kormányközeli vállalkozóknak játszaná át a kormány a Lánchíd felújítását?

  •  
  •  
  •  

A BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon „a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására” – emlékeztet keddi Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

 

 

Ugyanakkor rámutat arra is, hogy a közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor jelenhet meg, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. (Tehát a pályázaton azok indulhatnak, akik az elmúlt nyolc évben már végeztek hasonló munkálatokat.) Karácsony szerint ennek azért van komoly jelentősége, mert Budapesten az elmúlt 8 esztendőben egyetlen hidat sem újítottak fel, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe.

A főpolgármester szerint „ez a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét”. Hozzáteszi: a döntéssel a fővárosi önkormányzat nem ért egyet, ám „a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba”, így ez az ügy a munkálatok megkezdését nem hátráltatja.

Karácsony emlékeztet arra is, hogy a kormány még februárban ígéretet tett a Lánchídra szánt állami forrásról szóló kormányrendelet megalkotására, ám erre a mai napig nem került sor. Szavai szerint „lehetnek olyanok, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói Vagyis, hogy melyik cég kapja a megbízást.

A főpolgármester megjegyzi azt is: „a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul”. 

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ő nem hisz – illetve nem akar hinni az összeesküvés-elméletekben.

„Abban hiszek, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk” – szögezi le Karácsony Gergely.

A hvg.hu ugyanakkor azt írja: a legfeljebb nyolc éves referenciaidőszakot egy 2015-ös kormányrendelet tartalmazza. A lap szerint tehát “a Közbeszerzési Hatóság nem a hasára ütve korlátozta a BKK-t a 96 hónapos limitre, hanem a vonatkozó jogszabályt követte”.

, , , ,