Koronavírus: ma lépi át a beoltottak száma a kétmillió főt

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján szó volt az oltási menetrend következő szakaszáról, egy lefülelt házibuliról, és arról, hogy továbbra is a harmadik hullám felívelő szakaszában vagyunk.

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője bejelentette, hogy

„ezekben az órákban lépjük át a 2 millió beoltottat, azaz a magyar lakosság több mint 20 százaléka beoltott”.

A bűvös 2 milliós számnál

Ennek köszönhető szerinte, hogy átoltottságban “messze az uniós átlag felett járunk”, ami abból fakad, hogy a keleti oltóanyagok miatt 5 fajta vakcinával lehet oltani Magyarországon.

“A múlt héten a legtöbb oltást adtuk be eddig, a heti oltást tekintve, ez közel 540 ezer oltást jelent az első és második oltásokat együtt számolva”

– közölte az államtitkár, aki szerint többet oltanának, ha lenne mivel.

A következő időszak oltási rendje

György István jelezte azt is, hogy eddig 3,7 millió fő regisztrált oltásra, akik közül mintegy másfél millió a 65 év felettiek száma, és ennek a korcsoportnak a 78%-a már megkapta a vakcinát.

Hozzátette: a március 24-ig érvényesen regisztrált pedagógusok ma már kaphatnak SMS-ben behívót az oltásra. Az ő oltásukra április 1. és 3. között, 426 helyen kerül sor, reggel 7-től este 7-ig, az oltást a Pfizer vakcinákból kapják. A második ütemben a húsvét utáni héten oltják a tanárokat.

A bölcsődei dolgozókat és a szakképzésben dolgozókat is oltják. Az éjfélig beérkezett regisztrációk feldolgozása még zajlik, mindenkit beoltanak, aki a határidőig regisztrált, az ő SMS-értesítésük a húsvéti ünnepek után megy ki. Őket várhatóan április 8. és 10. között oltják a lakcímükhöz igazodó kórházi oltópontokon.

Csütörtöktől szombatig a pedagógusok beoltásának első üteme zajlik majd, rá egy hétre a második ütem következik. Emellett folyamatosan oltják az időseket és krónikus betegeket a ma érkezett Pfizer vakcinákból, illetve a két Szputnyik vakcinákból. Összesen 280 ezer friss adagot szállítanak ki a kórházi oltópontokra.

Az államtitkár elmondta: jelenleg praxisonként 54 fő beküldésére van lehetősége a háziorvosoknak a kórházi oltópontokra.

További 20300 adag AstraZeneca vakcina áll rendelkezésre az oltáshoz. A hétfőn érkezett Moderna szállítmányból 64 ezer elsőkörös és 13 második körös oltóanyagot adnak ki a háziorvosoknak is.

Mobil oltópontok jönnek

A politikus szerint naponta 4-5 mobil oltóbuszt is munkába állítottak, amelyek kisebb településeken oltanak, illetve mobil rendelőként is működnek. Eddig ezek Nógrád megyében működtek, de más régiókba is mennek majd.

Politikai vád

György István szerint “sokak szemét szúrja” a magyar oltási program, illetve szerinte nemcsak az oltás megszervezését végző honlapok vannak “folyamatos támadás alatt”, de “az egész oltást úgy kell megszervezni, hogy a baloldal naponta álhírekkel, hazugságokkal és az oltás ellen hangoló nyilatkozatokkal tömi az emberek fejét”.

35 fős házibulira csaptak le a rendőrök

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: ma hajnalban a rendőrök egy 35 fős házibulinak vetettek véget a VI. kerületi Király utcában, egy Airbnb-s lakásban, ahová csendháborítás miatt hívták ki az egyenruhásokat.

A jelenlévők közül 14 volt külföldi, ellenük csendháborítás és kijárási tilalom megsértése miatt indítottak eljárást. A szervező 26 éves lakos ellen külön eljárás is indult.

Emelkedik a járványgörbe

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta:

  • 4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az aktív fertőzöttek száma már 222334 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 402964 fő.
  • Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20435 főre nőtt.
  • 12553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen.

Hangsúlyozta:

„Különösen fertőzőképes a vírus a fiatalok között, nemcsak a krónikus betegeket támadtak meg, hanem azokat is, akik korábban egészségesnek tudták magukat, és mégis nagyon gyorsan súlyos állapotba tudnak kerülni. Az egyéni felelősség nagyon fontos.”

Müller szerint van rá lehetőség, hogy megállítsuk a harmadik hullám felívelését, ha fegyelmezetten betartjuk a járványügyi intézkedéseket.

, , , , , , , , , ,