Közeleg a tél, így segíthetünk a hajléktalanokon

  •  
  •  
  •  

Bár az idei tél egyelőre nem mutatta ki farkasfogait, de ahogy egyre lejjebb és lejjebb kúszik az átlag hőmérséklet, ismét előtérbe kerül az a kérdés, hogyan lehetne segíteni ebben a helyzetben a legelesettebbeken: hajléktalan honfitársainkon.

Kanász-Nagy Máté, Újpest népjóléti alpolgármestere fontosnak tartotta, felhívni a figyelmet a kijárási tilalom által is súlyosbított problémára. Emlékeztette a kerületben élőket, hogyha valaki bajban lévő hajléktalant lát, tud hová fordulni.

A hajléktalanok lakossági támogatására Budapesten és Pest megyében a Regionális Diszpécser Szolgálat áll rendelkezésre, melynek elérhetősége:

+36 1 338 4186

Segítségnyújtásra akkor van szükség, ha valakiről tudjuk, hogy az utcára kerülés fenyegeti, ha a hajléktalan ember veszélyben van, segítséget kér, vagy a szokottól eltérően viselkedik.

Ha valaki felhívja a szolgálat munkatársait, közölnie kell, hogy pontosan hol kell segíteni, milyen típusú segítségre van szükség, meg kell adni a segítségre szoruló személy leírását, hogy van-e vele állat, el tudja-e mondani, mire van szüksége.

A bejelentőnek meg kell adnia a nevét és telefonszámát, és meg kell várnia, hogy a diszpécser pontosan egyeztesse vele a részleteket.

Ha a hajléktalan sürgős egészségügyi ellátásra szorul, életveszélyes állapotban van, megsérült, fájdalmai vannak, ön- és közveszélyes módon viselkedik, esetleg szülni készül, akkor mentőt kell hívni hozzá a 112-es segélyhívó számon.

A teendők részletesebb leírása ITT olvasható.

, , , , , , ,