A háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól gyűjt adatokat a KSH

  •  
  •  
  •  

2023-ban Magyarország immár negyedik alkalommal vesz részt az Európai Központi Bank által szervezett, nemzetközi Miből élünk? című adatfelvételben. A felmérésből kapott adatok felbecsülhetetlen értékű információt jelentenek a háztartások gazdasági viselkedésének megértéséhez. A felmérés célja, hogy az Európai Unió, illetve a tagállamok döntéshozói uniós szinten összehasonlítható adatokat kapjanak a háztartások vagyoni helyzetéről, jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól, eladósodottságának mértékéről.

Az adatfelvételt a Magyar Nemzeti Bank megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal végzi az ország 345 településén, köztük Újpesten, 2023. szeptember 1. és december 18. között. A kérdezők összesen 15 ezer kiválasztott háztartást keresnek fel, és információt gyűjtenek elsősorban a háztartások pénzügyi helyzetére, jövedelmi viszonyaira, fogyasztási és megtakarítási szokásaira, illetve eladósodottságára vonatkozóan.

A felvételbe bevont háztartások levélben kaptak felkérést az adatszolgáltatásra. A részvétel, válaszadás önkéntes és anonim. A kérdőívet online a mibolelunk.ksh.hu oldalon vagy telefonon, illetve személyesen, kérdezőbiztosok segítségével tölthetik ki az érintettek. A kérdőívet online kitöltők részére 10 000 forintos, a telefonos és személyes válaszadók részére pedig 5000 forint értékű vásárlási utalványt juttat el postai úton a KSH.

, , ,