„A közös jövőnk nagyszerű!” – Külföldi kapcsolatépítés az újpesti Bajzában

  •  
  •  
  •  

A 2023-as év sikereinek köszönhetően folytatódnak az Erasmus-program keretein belül megvalósuló mobilitások. Az Újpesti Bajza József Általános Iskola tanárai tavaly különböző tanfolyamokon és továbbképzéseken vehettek részt Európa több országában, idén pedig már diákok is kipróbálhatták a programban rejlő lehetőségeket.

Az akkreditált pályázattal megvalósuló csoportos diákmobilitásnak megfelelően április 8. és 12. között 10 diák és 2 tanár érkezett az újpesti intézménybe Bochnia-ból, a II. János Pál Általános Iskolából (Szkoła Podstawowa nr 7 im. Jana Pawła II). „Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy megmutathattuk magunkat nemzetközi szinten is, mert hiszünk a folyamatos fejlődésben, az élethosszig tartó tanulásban és egymás értékeinek megismerésének fontosságában” – foglalta össze a projekt lényegét Kohodné Tóth Andrea, a Bajza iskola igazgatója. „A vendég diákoknak az angol nyelvi ismereteiknek megfelelően előre kijelöltünk párként bajzás gyerekeket, akikkel folyamatosan kapcsolatban tudtak lenni és segítettek nekik eligazodni az iskolában és a városban egyaránt.” – folytatta az igazgatónő.

Sokszínű programokban nem volt hiány: a lengyel diákok délelőttönként részt vettek többek között történelem, angol, valamint technikaórán. Megismerték a magyar történelem egy részét, játékos angol nyelvű gyakorlati feladatokat oldottak meg és a fenntarthatóság jegyében közös posztert is készítettek. „Az iskolai programokon elsősorban az idegen nyelvi kompetenciák, valamint a multikulturális és környezettudatos szemléletmód kerültek a középpontba” – jegyezte meg Ábriné Nagy Judit, a Bajza igazgatóhelyettese és a projekt koordinátora. Délutánonként az iskola lelkes pedagógusai megmutatták a lengyel diákoknak és tanáraiknak Újpest és Budapest szépségeit.

„Elmentünk együtt megnézni a Teknős Tanösvényt, lángosoztunk az Újpesti Piacon, ellátogattunk az Állatkertbe és a Tropicariumba, végigjártuk a Városligetet és a Magyar Zene Házát, valamint eljutottunk a Parlamentbe és a Bazilikába is. Az iskola udvarán emlékként ribizlibokrot ültettünk közösen és megbeszéltük, hogy folyatjuk a kapcsolatépítést, illetve ápolást.” – összegezte az elmúlt hét eseményeit Kiss Dóra, az újpesti intézmény pedagógusa és a program segítője.

A nemzetközi kapcsolatépítés pedig továbbra sem áll meg, már ami a Bajzát illeti. Az iskola 2024-ben is csatlakozott pályázatával az Erasmus+ Mobilitási Programhoz, amelynek célja, hogy minél többen részt vegyenek ezekben a megismételhetetlen projektekben.

ÚN

, ,