Küszöbön a Parragh-terv: egyes döntéshozók elgondolkodtak az iparűzési adó elvételén

  •  
  •  
  •  

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke interjút adott az Indexnek, melyben utalt rá, hogy kormányzati körökben egyesek pozitívan fogadták az önkormányzatok egyik legfőbb bevételi forrását jelentő iparűzési adó két évre történő felfüggesztését.

“Épp átgondolják a javaslatokat. Persze mindenki a habitusának megfelelő módon, vannak, akik kiborulva reagáltak, mások elgondolkodnak rajta. Régóta hangoztatom, hogy az iparűzési adó a mai formájában nem igazságos és korrekt”

– fogalmazott a portálnak Parragh, majd kifejtette:

“Válság van és mi egy egyszerű algoritmussal álltunk elő, aminek az a lényege, hogy a vállalkozások azon rétegét, amely nehezen élheti túl ezt a helyzetet, segítsük meg azzal, hogy átmeneti adóelengedésben részesítjük. Úgy vélem, valahol lesz eredménye az alkunak.”

Az interjúból úgy tűnik, hogy a kamara elnökét a legkevésbé sem érdekli, mi lesz a javaslata következményeként a magyar településekkel. Mint fogalmazott:

“Nyilvánvaló, hogy ez most egy kényelmi állapot, amiben az önkormányzatok vannak, számukra ez egy automatikusan befolyó bevétel, igazából tenniük ezért sok mindent nem kell. Ezért nem véletlen az az indulatrobbanás, amit lehetett érzékelni a javaslataim miatt, amiken egyébként folyamatosan próbálunk finomítani, az utólagos jelzések és a saját számításaink alapján.”

Továbbá hangsúlyozta:

“A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata az, hogy 2020-ban és 2021-ben a mikro- és kkv-szektornak ne felfüggesszék, hanem eltöröljék ezt az adóját. Az már egy másik kérdés, hogy az önkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat a kormány milyen módon biztosítja.”

Kifejtette azt is, hogy ők “egy egyszerű algoritmussal” álltak elő, “aminek az a lényege, hogy a vállalkozások azon rétegét, amely nehezen élheti túl ezt a helyzetet, segítsük meg azzal, hogy átmeneti adóelengedésben részesítjük”.

Parragh szerint

“a következő fél évben muszáj lesz olyan eszközöket alkalmaznunk, amikkel a cégeket lélegeztetőn tudjuk tartani, hogy életben maradjanak”.

A kamara elnöke a helyi adók befagyasztása kapcsán cinikus és némileg érthetetlen módon még azt is az önkormányzatok szemére vetette, hogy

nem érzékelhető a részükről arra vonatkozó szándék, hogy csökkentsék a költségevetésüknek egyébként jelentős részét kitevő helyi adónemeket.

Álláspontját azzal próbálta alátámasztani, hogy a piaci vállalkozások a válság hatására próbálják csökkenteni a költségeiket, ami szerinte az önkormányzatoktól is elvárható lenne.

“Nem a lakosságot érintő kötelező önkormányzati feladatok kurtításán kell gondolkozni, hanem a működés racionalizálását kell megtenni”

– közölte Parragh, hozzátéve:

“Ha a vállalkozásoktól elvárjuk, hogy termelékenyebbek legyenek, miért ne várhatnánk el az önkormányzatoktól ugyanezt? Az én állításom egyszerű: szemléletváltásra van szükség az önkormányzati finanszírozás és gazdálkodás területén. A működési költségkeretbe pedig a tömegközlekedésnek és még sok másnak is bele kell férnie, ez nem kérdés.”

Viszont arra a kérdésre, hogy a magyar kormány kellő mértékben támogatja-e a hazai vállalkozásokat, már így válaszolt:

“Ez erősen ágazat- és régiófüggő, de valamilyen formában mindenki részesülhetett azokból. Azt ne felejtsük el, hogy Magyarország költségvetési keretei adottak, tehát mi nem tudunk versenyezni egy osztrák támogatáspolitikával, mások az alapok, mások a körülmények. Azt gondolom, hogy amit ki lehetett ebből hozni, azt a kormány kihozta.”

, , , , , , , ,