Megfojtanák a településeket: Parragh már két évre venné el az iparűzési adót a településektől, és ez csak a kezdet

  •  
  •  
  •  

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A kamara elnöke nem halasztást, nem részletfizetést, hanem teljes elengedést javasol:

“Nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek lelakhatóvá válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Parragh már november 8-án javaslatot tett Orbán Viktornak az iparűzési adó felfüggesztésére és a társasági nyereségadó felére csökkentését. Akkor még csak egy éves távlatról szólt az elgondolás.

Parragh László

A miniszterelnök akkor még így nyilatkozott a Kossuth Rádiónak a koncepcióról:

„Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

A jelenleginél puhább javaslatot kirívó felháborodással fogadták a vidéki önkormányzatok, a fővárosi vezetés, de Újpest polgármesteréből is éles kritikát váltott ki. Az ötlet egykori és jelenlegi fideszes városvezetőknél is kiverte a biztosítékot.

Túllőnek a célon, ha tetszik, ha nem?

Parragh László mostani javaslata azonban az eddigieknél is továbbmegy:

már az önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását kéri.

Ezek közé tartozik egyebek mellett

  • az ingatlanadó,
  • az idegenforgalmi adó,
  • az építményadó, valamint
  • a kommunális adó.

A kamarai elnök indoklása szerint

“a javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei”.

Karácsony Gergely

Ez egy drasztikusabb válasznak tekinthető Karácsony Gergely számára, a főpolgármester ugyanis – többek között – újraindítási adóval teremtene elő pluszforrást a kormány által kivéreztetni akart főváros számára.

Az adónem az ötmilliárd forint adóalap feletti cégekre vonatkozna, amelyeket kevésbé érint a válság, viszont kedvezményezettjei az elmúlt hónapok adózási változásainak. Az elképzelés szerint a mostani 2 százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetniük.

Parragh László korábban határozottan elutasította Karácsony tervét, és a Fidesz is megüzente a főpolgármesternek, hogy az Országgyűlésben semmiképp sem fognak támogatni egy ilyen javaslatot.

, , , , , , , , , , , , ,