A Fideszes polgármesterek sem rajonganak az iparűzési adó felfüggesztéséért

  •  
  •  
  •  

A 3200 magyar önkormányzat mindegyikét megoldhatatlan helyzetbe hozná, ha Parragh László iparkamarai elnök javaslatára jövőre átmenetileg felfüggesztenék a cégek iparűzési adó befizetési kötelezettségét – írja a Népszava.

A lap által megkérdezett települési vezetők egybehangzóan állítják:

a kiesés helyben pótolhatatlan lenne, az államnak pedig a mainál sokkal több működési támogatást kellene adni ahhoz, hogy ne kelljen intézményeket bezárni a falvakban és városokban.

Ráadásul a cikk szerint a vállalkozások nem kis része idén képes befizetni a helyi adó teljes elvárt összegét, vagy annak nagy részét, az éves elszámoláskor, jövő májusban azonban kiderül, mennyivel romlott a teljesítményük a járvány hatására, így

sok település kénytelen lesz visszafizetni nekik a tavalyi magas bevétel alapján kivetett adó egy részét.

Szegeden például 9 és félmilliárd forintos bevételt terveztek iparűzési adóból 2020-ra és a mostani számítások szerint be is érkezik a megyei jogú város számlájára ez az összeg. Ezért érthető módon jövőre is nagyjából ekkora adóbefizetésre számítanak a cégektől.

Dunaújvárosban azonban a 4,9 milliárdos tervezett iparűzési adóból eddig mindössze 3,9 milliárd érkezett be, ám a városházán abban bíznak, év végéig még lesznek befizetések. Hasonló a helyzet Debrecenben, ahol 16,2 milliárdos bevétellel számolnak az idei költségvetésben, de szeptember végéig csak 14 és fél milliárd volt az iparűzési adó befizetés, a jövő évi elvárásokról pedig még nem nyilatkoztak, tart a tervezés.

A kétezer lelkes Szentkirály működési költségvetésének egyharmada évek óta a helyi vállalkozások adójából származik. A polgármester elmondása szerint a Bács-Kiskun megyei település cégei nem kértek adócsökkentést, szinte kivétel nélkül befizették a rájuk eső pénzt. A Magyar Faluszövetséget is vezető Szabó Gellért bízik abban, hogy

a kormány az önkormányzati oldal érveit is meghallgatná egy teljes adófelfüggesztésről szóló döntés előtt.

A főváros közelében fekvő ötezer lelkes Sződligeten 700 mikro- és kisvállalkozás működik, köztük rengeteg a családi kényszervállalkozás, így Juhász Béla polgármester szerint nem gondolkodhatnak adóemelésben vagy új adónem kivetésében.

Ha az állam akár csak egy évre elvenné az iparűzési adójukat, az éves költségvetésük ötöde esne ki a bevételi oldalon

a település vezetője szerint. A cégektől 74 millióra számítanak és 18 milliót buktak a gépjárműadó korábban helyben maradó 40 százalékának elvonásával is, miközben egy évben 500 millió forinttal gazdálkodnak.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Újpest polgármestere, Déri Tibor is élesen kritizálta Parragh felvetését, és nyílt levélben fordult a kerületi kormánypárti képviselőkhöz annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a „városunkat romba döntő” terv ellen. Ennek részletei ITT olvashatóak.

A Népszava szerint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége ma elnökségi ülésen vitatja meg az eddigi és a szóba került további elvonások hatását az önkormányzatok működésére.

Szeptemberben megfogalmazott javaslataikat – köztük a dolgozók állandó lakhelye alapján szétosztott iparűzési adóra vonatkozó tervüket – még nem vitatta meg az érintett belügyi és pénzügyi tárca. A lap azonban úgy tudja, hogy a minisztériumoknál egyelőre nincs nagy keletje Parragh László javaslatának.

, , , , , , , , , ,