Lemondják az október 23-i központi ünnepségek nagy részét

  •  
  •  
  •  

Jelentősen mérsékeljük a központi ünnepségeket október 23-án – jelentette be az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos beszámolója szerint

a zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül más rendezvényt nem tartanak meg,

így szeretnék elkerülni, hogy nagy tömegek verődjenek össze. Az önkormányzatoktól is azt kérik, hogy legyenek ezekre a szempontokra tekintettel.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a héten megérkezik minden háziorvosi praxisba az influenza elleni védőoltás, arra kérte a magas kockázatú csoportba tartozó időseket és a krónikus betegségben szenvedőket, hogy oltassák be magukat. Vannak egyébként olyan praxisok, ahol már meg is kezdték a vakcina beadását.

Az elmúlt 24 órában 920 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 27 idős krónikus beteg. 1538 ember van kórházban, 156-an lélegeztetőgépen.

Szóba került a tájékoztatón, hogy már zajlik a Remdesivir nevű antivirális szer klinikai vizsgálata a Korányi, a Dél-Pesti Centrumkórház, a János kórház és négy egyetem közreműködésével.

“Rendkívül fontos ez a szer, hiszen megfelelő időpontban, megfelelő aktuális egészségi állapotban lévő betegnek beadva ezt a szert, akár 50 százalékkal is csökkentheti az elhalálozást”

– közölte Müller Cecília, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha befejeződnek a vizsgálatok és gyártani is fogjuk itthon a szert, akkor nem szorulunk majd importra belőle.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy jelenleg 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus, 641 fertőzött személyt tartanak nyilván az idősotthonokban.

, , , , , , , ,