Magas rangú kitüntetést kapott gróf Károlyi László

  •  
  •  
  •  

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntették ki október 23-a alkalmából gróf nagykárolyi Károlyi László, a Fóti Károlyiak Alapítvány alapítója és kuratóriumi tagját – írja a Fótinfo.

Károlyi László 1944-ben, a szovjet csapatok bevonulásakor hagyta el szüleivel Fótot és Bécsbe költöztek. Később Svájcban tanult, majd Peruban egy kávéültetvényt vezetett, később pedig Londonban dolgozott és Afrikában is élt.

Nyugdíjba vonulása után kezdett intézkedni, hogy a család kastélyába költözhessen. 1994-ben visszatért szülői házába, amelynek mintegy ötödét bérli. Dr. Csáky László elnök hívta meg őt és feleségét, Kenyeres Elisabeth grófnét, hogy vegye át a „Károlyi István Alapítványt”, amely elsősorban árva gyermekekkel foglalkozik.

Károlyi László 2011 óta Újpest díszpolgára.

A szociális feladatok mellett aktívan igyekszik a fóti kastélyt helyreállítani és eredeti bútorokkal újra berendezni, majd múzeumot alapítani benne, felesége támogatásával. A fóti Károlyi család Újpest földbirtokosa volt, a települést gróf Károlyi István alapította 1831-ben.

, ,