Magyar Orvosi Kamara: a munkáltatók kötelezővé tehetnék a koronavírus elleni oltást

  •  
  •  
  •  

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Szabad Európának úgy nyilatkozott, nem lenne semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást. Ennek elrendelése az országos tisztifőorvos hatásköre, de ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – tette hozzá.

Dr. Nagy Marcell szerint abban sincs semmi különös, ha egy munkáltató dönt így, hiszen már most is vannak védőoltáshoz kötött munkakörök: vadőrnek veszettség, egészségügyi dolgozónak Hepatitis B ellen kell beoltatnia magát.

“Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján”

– közölte Nagy.

Ebbe az irányba mutat a Semmelweis Egyetem döntése: az ott dolgozók vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat. A MOK titkára szerint az egészségügyi dolgozók körében csökken a bizalmatlanság, az orvosoknál pedig nem is kérdés, beoltatják-e magukat. Megtette ő is, de érti a szakdolgozók bizonytalanságát, rájuk is ugyanúgy hatnak az ellentmondásos információk, mint a többi emberre.

“Nincs más választás, mint az oltás, ha vissza akarjuk kapni az életünket. Ezt kell világossá tenni”

– hangsúlyozta dr. Nagy Marcell, aki szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

A szakember kiemelte, azt kellene hangsúlyozni, hogy a koronavírus pusztításához képest, az oltás csak ritkán és nagyon enyhe, könnyen kezelhető tüneteket okozhat, az eddigi oltásoknál Magyarországon pedig még allergiás reakció sem lépett fel:

“Hogyan várható el az, hogy valaki jó döntést hozzon, vagy egyáltalán döntést hozzon, ha ehhez nem kap meg minden információt?”

A szakember emlékeztetett rá, hogy az oltás hivatalos honlapja, a Vakcinainfó gyakorlatilag üres, pedig ott lenne a helye minden vakcinával kapcsolatos hivatalos tájékoztatásnak, dokumentumnak, leegyszerűsített, közérthetően tálalt információnak.

, , , , , ,