•  
  •  
  •  

„Kaszálhatod a fűt világvégeig, Holnap kinő az, ha ma lenyesik.” Petőfi Sándornak tökéletesen igaza volt és van; a fű mindig kinő, akárhogy is nyírják, kaszálják.

A fű növekedést biztosító központja nem a fűszálak végén található, hanem közvetlenül a földfelszínnél, a szálak tövében, ezért aztán attól nem kell félni, hogy a rövidre nyírt, kaszált fű károsodna, netán elpusztulna. Ellenkezőleg! A gyönyörű angol pázsit titka annyi, hogy naponta kell nyírni és öntözni — ötszáz éven keresztül…

2022. évtől az intenzív fenntartású területek a játszóterek, a kutyafuttatók és az újonnan felújított parkok kaszálási munkái mellett a nagygép igényű kaszálási munkák elvégeztetése is az Újpesti Városgondnokság kompetenciájába került. Ezt a feladatot részben a saját munkatársaival, részben külsős, szerződéses partnerek segítségével végzi, végezteti el.

Egy-egy kaszálási szakasz négy héten át tart, ennyi idő kell ahhoz, hogy a kerület üzemeltetésükbe tartozó füves területeit – több mint 1.000.000 m2 – lekaszálják.

Ez a mostani – az idei első – etap már húsvét előtt elkezdődött, és május 6-ig tart. Így sikerült a kerület legtöbb részében szép, ápolt, gondozott parkokkal várni a húsvéti ünnepeket. Ám a fűnek kedvező, csapadékos időjárás miatt azonban gyakorlatilag azonnal indul a második kaszálás is, tehát amint végeztek a gépek és a munkások a mostani kaszálással, azonnal kezdik elölről az egészet.

Mindez jelenleg csupán terv, a végső döntést az időjárás hozza meg, hiszen a vegetációs növekedéshez kell igazítani ezt a beavatkozást. Az éves terv szerint összesen hét ilyen négyhetes kaszálás lesz.

A gépi kaszálás, nyírás átmeneti kellemetlenséggel jár: nagyon zajosak a gépek, kaszálás közben zavarják a parkok, játszóterek látogatóit. Éppen ezért a feladatot elvégző munkatársak arra törekednek, hogy a munkavégzés minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a lakosság számára.

Elvárás velük szemben az út menti munkavégzés során a ponyvahasználat – amely megakadályozza, hogy a nyírt fű, vagy esetleg felverődött kisebb kövek az utak szélén, a járdák mentén parkoló autókra csapódjanak –, a járdafelületek, kerékpárutak és az útpályák tisztítása a kaszálással egy időben.

A keletkezett zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását 72 órán belül el kell végezzék.

Fontos viszont tudni, hogy a házak előtti vékony kis füves részek ápolása – így nyírása, tisztán tartása – a ház tulajdonosának a feladata, és a zöldhulladékot az erre a célra rendszeresített hulladékzsákban tegyék ki az elszállításhoz!

A városgondnokság dolgozóinak az a kérése, amennyiben a munkavégzéssel, vagy annak következményével kapcsolatosan bármilyen észrevételük lenne, azt a bejelentes@ujpestivarosgondnoksag.hu címre küldjék meg. Az észrevételekkel kapcsolatosan kollégáink megteszik a szükséges intézkedéseket, melyről visszajelzést küldenek az önök részére.

Ezek a füves parkok, területek, méretüktől függetlenül környezetünk részei, városunk díszei. Nekünk szépek, nyaranta számunkra hűtik a levegőt, és nekünk segítenek emberibbé, élhetőbbé tenni Újpestet.

, ,