Még lehet jelentkezni fűtés-korszerűsítésre!

 •  
 •  
 •  

Még két évvel ezelőtt hirdette meg az első Otthon Melege Programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium abból a célból, hogy a pályázó családok a távfűtéses lakások fűtés-korszerűsítését elvégezhessék.

Ez a program nem kizárólag a modernizációs, hanem bizony a spórolási szempontokat is figyelembe vette: a számítások szerint a komplett fűtés-korszerűsítés után 15-29 százalékkal (!) is csökkenhetnek a fűtésszámlák, ami rengeteg családnak jelent nagy segítséget.

Alutherm radiátor

A pályázat során országosan 2,45 milliárd forint támogatási keretet osztottak ki: ebből 1,2 milliárd forint pályázati összeget itt Újpesten nyertek el a pályázó épületek, ebből is kimagasodik a Város-Központ Kft. kezelésében lévő 22 társasház 861 millió Ft-os pályázati összege. Nyugodtan el lehet tehát mondani, hogy Újpesten elsöprő sikere volt ennek a pályázatnak.

 • Az UV Zrt. örömmel konstatálta, hogy a távhőszolgáltatásban érintett újpesti társasházak ilyen nagy összegben nyertek el támogatást. Ennek révén szabályozhatóvá és mérhetővé válik a fűtés a strangszabályzók beépítésével, és így a fűtési költség szétosztása igazságosabbá válik, illetve legalább 10 százalékkal alacsonyabb is lesz a fűtésszámla – írta Veréb László az Újpesti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére.
 • Nem mellékesen a felújított lakásoknak a piaci értéke azonnal megnövekszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy az önkormányzati bérlakások esetében – amennyiben a bérlő a radiátor kicserélését is kéri – a támogatás által nem lefedett bruttó költségek 50 százalékát finanszírozzuk. Arra buzdítjuk az érdekelt Társasházak képviselőit, illetve a Lakásszövetkezetek vezetőit, hogy ne habozzanak kihasználni ezt a remek lehetőséget a korszerűsítésre a határidő lejártáig, a lakástulajdonosoknak pedig azt javasoljuk, szavazzák meg bátran a közgyűléseken a pályázati részvételt. Reményeink szerint a LEHEL cégcsoport menedzselésében újabb 2500-3000 újpesti lakás fog beadni pályázatot fűtés korszerűsítésre.

Radal radiátor

Nem kis segítséget jelent a pályázóknak, hogy a kivitelezést is végző magyar tulajdonú Lehel Radiátorgyár cégcsoport vállalja a pályázatok teljes körű lebonyolítását is. Ebben benne van a pályázatírás, a tervdokumentáció elkészítése, az önerőhöz szükséges Fundamenta-hitel ügyintézése, a komplett pályázati elszámolás és a 3 éves monitoring, illetve természetesen maga a kivitelezés is. A LEHEL cégcsoport tulajdonosa, Dr. Márkházai Sándor a technikai részleteket is megosztotta velünk.

 • A csereprogram általában csak magára a radiátorra vonatkozóan megy végbe, a Lehel vállalta azt, hogy teljes körűen kicseréli az egész rendszert. Nem csupán magát a fűtési egységet, hanem a költségszámoló rendszert is cseréljük, a cégcsoporthoz tartozó, immár magyar gyártású MOM-LEHEL költségosztóra, mert a rezsicsökkentés ekkor éri el teljes célját – ez az a rendszer, amellyel valóban kevesebb lehet a fűtésszámla. Mérhetővé teszi a társasházban, ki mennyit fogyaszt, vagyis nem légköbméter után, hanem a valós fogyasztás alapján jön a számla, ami nagyságrendekkel kisebb lesz – fogalmazott Márkházai.
 • Maguk az új LEHEL Viking radiátorok eleve 15 százalékkal kisebb víztérrel rendelkeznek a jól ismert régi RADAL típusokhoz képest és kisebb az a hőfok is, melyre fel kell fűteni a vizet, vagyis eleve kevesebb energia kell ugyanolyan hőérzet eléréséhez, ami persze szintén költségcsökkenésként jelentkezik. Én mindenkit biztatok arra, aki még nem tette meg, hogy az augusztus végi határidőig éljen a lehetőséggel, és pályázzon, mert magyar terméket kap, kisebb lesz a fűtésszámlája, illetve elképesztő kedvezménnyel teheti most meg – míg önmagában csak a radiátorcsere munkadíja általában 35 ezer forintba kerül fűtőtestenként, most ez kevesebb mint féláron van a pályázatokon nyertes családoknak, és még ennek az összegnek a felét is állja sok esetben az UV Zrt., arról nem is beszélve, hogy a radiátorokhoz is féláron lehet hozzájutni.
 • A LEHEL cégcsoport továbbá minden lakónak biztosít egy 10.000 Ft-os ajándék utalványt is, ami beszámít a lakó által fizetendő összegbe, így tovább csökkenti a tulajdonosok költségeit.

Viking radiátor

A Város-Központ Épületgondnokság Kft. vezetése, amely Újpest egyik meghatározó közös képviseletet ellátó cége, sokat tett azért, hogy országosan is kiemelkedő eredménnyel tudtak pályázni az épületek, mindenhol megvalósuljon a teljes épületgépészeti korszerűsítés, ami a lakók alapvető érdeke.

 • 23-24 társasház vesz részt az Otthon Melege Programban, amelyeknek a közös képviseletét mi látjuk el, segítettünk pályázatot írni, folyamatosan tájékoztattuk a lakóközösségeket a pályázat részleteiről,illetve szorosan együttműködtünk a Lehel Radiátorgyár cégcsoporttal mind az előkészítés, mind a projektek fizikai megvalósítása során – tudtuk meg Gréz László ügyvezetőtől.
 • A 2021-es fűtési szezon elindulásáig várhatóan a nyertes házak közül 14-15-nek be is fejeződik a kivitelezése, 6 épületet pedig már át is adott a LEHEL Cégcsoport.
 • Külön öröm számunkra, hogy az általunk kezelt épületek közül 3 megkapta a maximális, 75 millió Ft-os támogatást, ami országosan is egyedülálló.
 • Természetesen a társasházakra vonatkozó törvény értelmében az energetikai korszerűsítést meg kellett szavazni a lakóknak, de itt sem voltak fennakadások, a lelkiismeretes előkészítő munka kifizetődött.

Az új Otthon Melege Programra augusztus végéig még lehet jelentkezni! A pályázaton mind társasházak, mind lakásszövetkezetek indulhatnak, minimum 150.000 Ft, maximum 75 millió Ft a pályázható összeg, a támogatás 50 százalékos!

Aki most nem cseréli le a régi radiátorait, az később már nem is tudja megtenni ebben a rendkívül kedvező támogatási formában!

Egyedülálló lehetőség ez, amit nem szabad kihagyni!

, , , , , , , ,