Megemlékezés a Megyeri temetőben

  •  
  •  
  •  

A nemzeti ünnepünket megelőző napon, március 14-én délelőtt Újpest Önkormányzata hagyományosan a városrész ifjúságával – ezúttal az újpesti Babits Mihály Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Megyeri Úti Általános Iskola diákjaival, valamint a XIV. kerületi Horvát Általános Iskola tanulóival – közösen hajtott fejet a szabadságharcban vitézségével kiemelkedő szerepet vállaló Lebstück Mária huszár főhadnagy, Éber Nándor haditudósító és Garibaldi dandárparancsnoka, valamint Mészáros Gábor vörössipkás honvéd sírjánál a Megyeri temetőben.

A nemzeti ünnep előtti délelőttön, gyönyörű tavaszi időben tisztelegtek a forradalom hősei előtt, és helyezték el a kegyelet virágait az emlékezők. Az ünnepi programsorozat nyitányaként az ünneplők a szabadságharcot hősiesen végigküzdő, különös sorsú asszony, Lebstück Mária huszár főhadnagy sírjánál hajtottak fejet, akit halála után Újpesten temettek el. 

Március 15-e tiszteletére a Babits Mihály Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói adtak műsort, megidézve 1848 forradalmának és szabadságharcának jeles napjait. 

A műsort követően a város nevében dr. Varga Zalán aljegyző helyezett el koszorút Lebstück Mária sírján. A kegyelet virágait helyezte el Németh Edit Éva és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő, Gál Istvánné, az Újpesti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az iskolák intézményvezetőivel és diákjaival egyetemben. Koszorúzott Lebstück Mária leszármazottai nevében Jónák Tamás festőművész is.

A temetői megemlékezés hagyományosan Éber Nándor haditudósító, majd Mészáros Gábor vörössipkás honvéd sírjánál folytatódott, ahol az ünneplők szintén fejet hajtottak és koszorút helyeztek el. Az eseményen részt vett Hladony Sándor önkormányzati képviselő is. 

Akikre emlékezünk

Lebstück Mária az 1848-as bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújt, és Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Küzdött a márciusi és az októberi bécsi forradalom idején is, majd Magyarországra szökött. Számos csatában részt vett, ott volt a branyiszkói áttörésnél, valamint Buda visszaszerzésekor. Az 1848-as szabadságharcot megjárt Lebstück Máriának Huszka Jenő és Szilágyi László operettje, a Mária főhadnagy és egy ez alapján készült film állított emléket.

Lebstück Mária sírjától nem messze találjuk Éber Nándor síremlékét, aki a Külügyminisztériumban Batthyány Kázmér titkára, később Garibaldi ezredese és a Times haditudósítója volt. Éber Nándor életének utolsó éveiben családjával együtt Újpesten élt, ezért újpestiként őrizzük emlékét, és tisztelgünk előtte.

Mészáros Gábor, a szabadságharcban részt vevő vörössipkás honvéd, toborzótiszt is a Megyeri temetőben nyugszik, aki különösen a Vác környéki csatákban jeleskedett. Róla feljegyezték a történetírók, hogy magával Petőfi Sándorral is találkozott a harctéren. Mészáros Gábor nemcsak a szabadságharc katonája volt, hanem Újpest eddig legidősebb, 109 évesen elhunyt polgára is.

G.R.