Megfeneklett a Sziget

  •  
  •  
  •  


Amint előző lapszámainkban ígéretet tettünk rá, folyamatosan hírt adunk az Újpest és a Sziget Fesztivál tulajdonosai közötti per eseményeiről. December 6-án a tárgyalások eddigi szakasza lezárult, februárban ítélet várható.

Csokiba mártva 4,5 milliárdÚjpest önkormányzata bizakodó: a Sziget Kft. részéről olyan kapkodás érzékelhető, amely egy méltányos ítélet reményét előlegezi meg.
A per kellemetlenségeiből előre menekülne ugyanis a Sziget Kft.: megvételre ajánlotta – az általa évek óta veszteségesnek ítélt – fesztivált az econet.hu Média, Telekommunikációs és Vagyonkezelő Nyrt., illetve annak 100 %-os tulajdonában álló leányvállalata, az EST MEDIA Group Kft. számára – 4,95 milliárd forintért.
Előzetes lapinformációk szerint a szerződés akkor lépne hatályba, ha az EST MEDIA Group Kft. által megjelölt független könyvvizsgáló legkésőbb 2007. november 30-ig a Társaság cégértékét legalább 4,25 milliárd forintra értékeli – ez megtörtént. Abban az esetben viszont, ha az újpesti önkormányzat által indított birtokháborítási per miatt az üzlet ellehetetlenülne, az EST Media Group Kft.-nek a szerződés elállási jogot biztosít, melynek gyakorlása esetén az addig kifizetett vételárak teljes visszafizetésére lesz köteles.
-Magunk is furcsálltuk, hogy a fesztivál vezetése miért zárkózik el mereven a megbeszéléseink alatt általunk megajánlott lehetőségektől – nyilatkozta az Újpesti Naplónak dr. Kató Balázs, az önkormányzat jogi tanácsnoka. – Nyitottak voltunk a megoldási javaslatokra, szó sem volt már a részünkről tízórai zárásról és hasonlókról. Beleegyeztünk volna a hétköznaponkénti éjjel egy óra körüli, hétvégenként még későbbi (korábbi) időpontba is. Merev elutasítás volt a válasz, mondván: egy nappal így is lerövidítik a fesztivált. Ennek ellenére még a november 27-e előtti estén is sürgették az állásfoglalásunkat: módosítsuk a keresetünket aszerint, hogy a 2008-as évre ne legyen irányadó az esetleges jogerős ítélet előtti végrehajtás, ami akadályozná a fesztivál létét. Másnap minden világossá vált: a napi.hu oldalán megjelent az üzleti tranzakcióról szóló híradás, amiből egyértelműen kiderült, hogy sokkal inkább milliárdok féltése forog kockán, semmint a kulturális fesztivál elsöprésétől tartó karitatív aggodalom. Az a tény pedig, hogy az eddigi hét plusz egy napról hat napra csökkentik a rendezvény idejét, ismét csak a szervezők gazdasági érdekeit szolgálja, hiszen ezzel a rezsiköltségeiket csökkentik, a hetijegyek árát viszont nem.
Február 14-én várható ítélet a perben, a fejleményekről továbbra is beszámolunk.