•  
  •  
  •  

941 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést pénteken, ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 669 főre emelkedett, 4240-en pedig már meggyógyultak, írja a koronavirus.gov.hu.

Az aktív fertőzöttek száma 11 202 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 41%-a budapesti. 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt jósolta, hogy a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret. Beszélt egy „lépcsőzetes haditervről” is, amely szerint, ha valamelyik kijelölt kórházban elfogynak a helyek, akkor jön a következő kórház, és ha elfogytak az emberek, ápolónő vagy orvos is, akkor kezdődik a vezénylés. Ez alapján tudják, hogy melyik ápolónő melyik helyről hova lesz vezényelve, hol kap enni, mennyit kap enni, hol fog aludni, ki mondja meg neki, hogy mit kell tennie. Szerinte az egészségügy felkészült a második hullámra, és ha most hirtelen kellene nagyon sok embert ellátni, akkor 10 ezer olyan ágy van, ahol koronavírusos beteget tudnának ápolni, de ha ez sem elég, akkor jön a következő 10 ezer, és van egy harmadik 10 ezres kontingens is.

A miniszterelnök elmondta, hogy a járvány második hullámának tetőzése valószínűleg csak decemberre vagy januárra várható. Az embereket továbbra is arra kérik, hogy tartsák be a távolságtartásra, a maszkviselésre és a kézmosásra vonatkozó előírásokat és tanácsokat.

,