Megkezdte a munkáját az Újpesti Operatív Törzs

  •  
  •  
  •  

A Czigler László várostervezésért, közbiztonság és rendészetért felelős alpolgármester vezetésével működő testület a mai nap folyamán számolt be eddigi tevékenységéről és a közeljövőben szükséges intézkedésekről.

Déri Tibor polgármester az ülésen elmondta, hogy a IV. kerületi önkormányzat az elmúlt hetek koronavírussal kapcsolatos történéseit látva fontosnak tartotta, hogy helyi szinten, hivatalos keretek között is foglalkozzanak a kérdéssel. Hangsúlyozta: már meghoztak olyan intézkedéseket, melyek segítik a koronavírus elleni hatékony védekezést és a lakosság tájékoztatását.

A polgármester kiemelte: egy újpesti iskola is érintett öt, Toscanában tanuló diák március 13-ai hazaérkezése kapcsán, amiről természetesen tájékoztatni fogják az illetékes hatóságokat is. Emellett egy külföldről hazatérő család érkezése is várható. Hangsúlyozta, hogy az ő, illetve az öt erasmusos diák további sorsáról nem az önkormányzat, hanem az erre hivatott szervek döntenek majd.

Az ülésen részt vett Hock Zoltán, az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója is, aki beszámolt arról, hogy az önkormányzati cég a beszerzési nehézségek ellenére már két héttel ezelőtt megkezdte a felkészülést a vírus elleni védekezésre: várhatóan még a héten az üzemeltetésükben álló valamennyi intézményben – a piac, a városháza, a kormányhivatal épületeiben és valamennyi háziorvosi rendelőben – kézi fertőtlenítőket fognak kihelyezni.

Rendeltek továbbá 1000 darab szájmaszkot, az őrző-védő és portaszolgálat számára igényelt, kámzsából és védőmaszkból álló egészségügyi csomagok beszerzése is folyamatban van. Abban az esetben, ha a járvány esetleg megjelenne Újpesten, akkor a Vagyonkezelő ügyfélkapcsolati osztályának munkatársai szintén maszkkal ellátva folytatják majd a munkájukat.

Varga Zsolt, a gazdasági intézmények vezetője is arról számolt be, hogy az oktatási intézmények számára szintén megkezdték a kézfertőtlenítők beszerzését, ezek beérkezését ők is erre a hétre várják. Kiemelte: egyre nehezebb hozzájutni a higiéniás eszközökhöz, mert jelenleg mindenki ezeket keresi, illetve nagy tételben vásárolja föl, de mindenkit megnyugtatott, hogy az összes IV. kerületi szociális intézmény, óvoda és bölcsőde bejáratához kihelyezik a szükséges, 800 milliliteres, utántölthető fertőtlenítő egységeket.

Ungár Klára az Újpesti Szakrendelő vezetője, illetve az operatív törzs tagja elmondta, hogy az SZTK már beszerezte a szükséges kézfertőtlenítőket és maszkokat, védőkesztyűk beszerzését is megkezdték, illetve a mentőknél járványgyanús helyzetekre rendszeresített védőruhából is rendeltek plusz készletet. Hozzátette: a betegtájékoztatási kötelezettségüknek is eleget tettek, fölhívták a lakosság figyelmét, hogy csak súlyos esetben menjenek be az egészségügyi intézménybe, és azt tanácsolják, hogy aki fertőzésgyanút észlel magán, az forduljon a háziorvosához, és lehetőleg ne menjen emberek közé. Az SZTK épületében ezen felül várakozósávokat festenek majd föl, ahol maximum két ember állhat majd, egymástól legalább egy méterre, illetve kordonokat is felállítanak majd a várakozó tömeg hatékonyabb lazítására.

Dr. Dabous Fayez, Újpest egészségügyi tanácsnoka külön hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése ellen az alapos, bő szappannal történő, teljes alkaros, jó esetben kefével, majd szárazon alkoholos kézfertőtlenítővel is megtámogatott kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az operatív törzsnek gondoskodnia kell az otthoni karanténba kerülő emberekről, legyen szó egyedül élő idős polgárokról vagy olyan gyermekekről, akiknek a szüleit különítik el. Hozzátette, hogy a koronavírus nem válogat a korcsoportok között, de: az idősebbek, a legyengült immunrendszerrel rendelkezők, a légúti betegségekben vagy cukorbetegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. Emlékeztetett továbbá, hogy a síszünetről hazaérkezők is egészségügyi kockázatot jelenthetnek a kerület számára.

Czigler László elmondta, hogy az operatív törzs napi szintű tájékoztatást kap a háziorvosoktól az influenza-szerű megbetegedésekről és az esetleges koronavírusos megbetegedésekről. Elmondta, hogy a megtett intézkedésekről és a felmerülő szükségletekről folyamatosan tájékoztatniuk kell a fővárosi vezetést. Továbbá mindenkit megnyugtatott, hogy a legsúlyosabb esetben, ha esetleg intézménybezárásokra kerülne sor, a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek és a kerületben működő polgárőrszervezeteknek lesz kapacitása megakadályozni az esetleges fosztogatást, betöréseket.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az operatív törzs tagjai napi kapcsolatban állnak egymással és heti legalább két megbeszélést tartanak a jövőben. Kiemelte:
“Ha valaki otthoni karanténba kényszerül, akkor annak ellátásáról az önkormányzatnak kell majd gondoskodnia, ennek feltételeit pedig mindenképp meg kell teremteni.”

Gondi Etelka közbiztonsági referens emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt Dallos Andrea jegyző a polgármesteri hivatal illetékeseinek már vázolta, hogy milyen megelőző intézkedésekre van szükség: az ügyfelekkel közvetlenül érintkező osztályokon is a kézfertőtlenítőt helyeznek ki és fokozottan ügyelnek a higiéniás szabályok betartására. Ezt követően ismertette az operatív törzs működésének jogi szabályozását, illetve kiemelte, hogy az országos szervektől érkező utasításokat kerületi szinten is kötelező lesz majd végrehajtani, ezek pedig érintik majd a helyi katasztrófavédelmet és a lakosságot is. Hozzátette: ha tömeges izolációra van szükség, annak a feltételei is adottak.

Az ülésen szintén résztvevő Varju László országgyűlési képviselő méltatta az önkormányzat gyors reakcióját és hangsúlyozta, hogy fontos a felelős hozzáállás.

Rendezvények maradnak el

Az operatív törzs az önkormányzatnak azt javasolta, hogy ne tartsák meg, illetve halasszák el

  • a március 12-ére az UP Rendezvénytérre szervezett óvodapedagógiai napot,
  • az Ifjúsági Házba március 13-ára tervezett nyugdíjas nőnapi nótaműsort és virágosztást, illetve
  • a március 15-i kerületi ünnepséget.

Hock Zoltán a Vagyonkezelő üzemeltetésében álló Tarzan Park megnyitásának elhalasztását is kilátásba helyezte, illetve közölte: ha a helyzet rákényszeríti őket, akkor a Szilas Aktív Park ideiglenes bezárását is elképzelhetőnek tartják.

A karanténban lévőket az önkormányzat látja majd el

Az Újpesti Naplónak Czigler László kijelentette, hogy a lakosságnak lehetősége lesz az operatív törzzsel való közvetlen kapcsolatfelvételre, amihez létrehoznak majd egy központi telefonszámot. A kerületi polgárokat arra kérte, hogy amíg ez az elérhetőség nem lép életbe, a hatóságok és az illetékes egészségügyi szervek, illetve a háziorvosok felé jelezzék, ha megbetegedés gyanúja merülne föl.

Megerősítette továbbá, hogy az otthoni karanténban lévők élelmezése vagy gyógyszerrel történő ellátása az önkormányzat feladata, ezért az érintettekkel mindenképp fölveszik majd a kapcsolatot, függetlenül attól, hogy addigra működik-e már a központi telefonos elérhetőség.

, ,