Mi folyik az egykori Árpád kórház területén?

  •  
  •  
  •  

Végül a Kormányzati Ingatlanüzemeltetési és Beruházási Igazgatósággal történt személyes egyeztetésen elárulták, mi történik az egykori egészégügyi intézmény területén: a kórház területén a veszélyes kültéri- és épületrészek bontása, a belső, illetve külső kőkerítés részleges bontása, az elhalt vagy korhadt növényzet eltávolítása, a zöld növényzet fiatalítása, a beltéri és kültéri hulladék eltávolítása zajlik.

A kormányzati szerv állandó kapcsolattartást jelölt ki, így mostantól az önkormányzat napi szinten kaphat tájékoztatást a munkálatokról.

Déri Tibor emlékeztet: november végén a Belügyminisztériumtól azt az ígéretet kapták, hogy a Kormány a IV. kerületi Önkormányzat beleegyezése és tudta nélkül nem vág bele az Árpád kórház épületét érintő beruházásba, a sorsáról közös döntés születik.

„Mi csak remélni tudjuk, hogy így is lesz” – teszi hozzá a polgármester.

Novemberben döntött úgy egyhangúan az újpesti képviselőtestület, hogy a kerület egészségügyi célokra, ingyenes vagyonjuttatásként visszakéri az államtól az Árpád kórház épületegyüttesét, ahol a kormány korábban hajléktalanotthont, majd munkásszállót alakított volna ki. A képviselőtestület egyúttal felkérte a polgármestert, hogy készíttesse el a tanulmánytervet az újpesti kórház létesítéséhez szükséges szakmai koncepcióra, és kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal. Egyúttal felkéri a kabinetet, hogy mielőbb hozzon határozatot a kórház létesítéséről, és biztosítsa az ehhez szükséges kormányzati forrásokat.

Az újpesti önkormányzat a tervezési költségekre jövőre 100 millió, támogató kormánydöntés esetében pedig 2021-ben 900 millió forintot különít el saját forrásaiból.

,