Mi is tehetünk a biztonságért!

  •  
  •  
  •  

A nyári utazások idején otthonunk biztonságáért kiemelten tennünk kell. Az előkészületeket segíti a rendőrkapitányság alábbi összefoglalója. Az olvasmány azonban nem csupán nyári aktualitásokat tartalmaz, hanem egész évben megszívlelendő tanácsokat.

Mit tehetünk a betöréses lopás elkerülése érdekében? 

– A bejárati ajtókat minden esetben zárja be, még akkor is, ha csak rövid időre hagyja el a lakást.

– Végzettségét, címeit ne tüntesse fel a névtábláján, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből vagyoni helyzetére lehet következtetni, és ezáltal betörési célponttá válhat.

– Kulcsait ne tartsa igazolványaival egy helyen. A közös helyeken felügyelet nélkül hagyott kulcsairól illetéktelenek másolatot készíthetnek, s így a lakásba való bejutás már nem okoz nehézséget.

– Lakáskulcsát ne tegye ajtajának közelében lévő „biztos” rejtekhelyre (lábtörlő alá, villanyóraszekrénybe). A betörő ott keresi először.

– Gondoskodjon értéktárgyainak számbavételéről, jellegzetességeinek rögzítéséről. Értéktárgyait lehetőleg egyedi, azonosításra alkalmas jellel lássa el, illetve kérje szakembertől az ilyen megjelölést (gravírozás).

– Sok pénzt lehetőleg ne tartson otthon. Ha mégis, használjon falba erősített széfet, amely az ékszereknek is védelmet nyújt. Az ékszerekről, kisebb méretű értéktárgyakról, amelyeket nehéz megjelölni, készítsen fényképet.

– Sose közölje idegennek, hogy mikor nincs otthon, hogy mikor távozik el hosszabb időre lakásából, de jó szomszédjaival, rokonaival mindig. Tartózkodási címét, telefonszámát hagyja meg nekik.

– Távollétének idejére ajtajának időnkénti átvizsgálására, levélszekrényének kiürítésére, újságok, díjszedő cédulák, ajtóba tűzött üzenetek összegyűjtésére kérje meg szomszédjait. Semmi se keltse azt a látszatot, hogy ön már régóta nem tartózkodik otthon.

– Bejárati ajtaján használjon biztonsági láncot. Ismeretlen személy előtt ajtót csak akkor nyisson, ha előtte a biztonsági láncot beakasztotta. Ezt követelje meg családtagjaitól is.

– Szereltessen hengerzárral több ponton záródó ajtót, amely megfelelő mechanikai szilárdsággal bír.

– Amennyiben anyagi lehetőségei megengedik, egészítse ki a lakás védelmét egy elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, amely a nap 24 órájában jelzést ad esetlegesen valamely vagyonvédelmi cég felügyeleti pontjára.

Bejelentését – az időveszteség megelőzése érdekében – a 231-3412-es közvetlen kapcsolási számunkon tegye meg.

Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányság