•  
  •  
  •  

A nyári melegben az alkoholos italok közül jéghideg söröket vagy könnyed, gyümölcsös borokat fogyasztunk legszívesebben. Hogy ez utóbbit tisztán önmagában vagy esetleg kellemes fröccsként választjuk, csak ízlés kérdése. Cikkünkben összeszedtük a legkedveltebb nyári hűsítőket és röviden bemutatjuk azok legfontosabb jellemzőit.

A sör

A sör már évezredek óta színesíti az emberek hétköznapjait; népszerűsége az ókor óta töretlen. Bár a sör pontos jelentése koronként és régiónként változott és változik, egy valami szinte biztosnak mondható: maláta, víz, komló és élesztő alkotja. Ezen négy hozzávalón kívül természetesen más is kerülhet a sörbe, azonban nem a felsoroltak rovására.

A 70-es 80-as évek Amerikájából induló sörforradalom (craft beer revolution) a 2010-es években elért minket is; ennek köszönhetően reneszánszát éli a sörkészítés immár kisüzemi módszerekkel és minőségi hozzávalókkal. Nyáron a könnyedebb, gyümölcsösebb – esetleg ténylegesen gyümölcsös – söröket választják sokan: ezek általában világos sörök, viszonylag alacsonyabb alkoholfokkal.

Alsóerjesztésű (lager) vagy felsőerjesztésű (ale) sörök közül is bőven van választék: míg az előző inkább a könnyedebb, pl. Magyarországon és Ausztriában népszerű sörtípus, addig az utóbbi ízvilága valamivel komplexebb, főként Nagy-Britanniának és Belgiumnak közkedvelt sörféléje. Természetesen a sörök világa a leírtaknál összetettebb, az alapok megismerésére azonban megfelelő. Szerencsére Újpesten található az ország egyik vezető kisüzemi főzdéje, a First Craft Beer.

Amit ajánlunk nyáron

First APA: Komlós, zamatos, citrusos kesernyével és mégis édeskés malátás ízvilágával, valamint
4,8-as alkoholfokával tökéletes választás.

First Belgian Cherry: A nagy tiszteletben álló belga söröket idéző gyümölcsös, érett meggyes íz és illat mellett a gyümölcsre oly jellemző fanyarsággal és 4,5-ös alkohollal mindkét nem nagy kedvence.

First Pilsner: Alsóerjesztés, igazi cseh világ. Ízletes, könnyű, laza, a nyári hőség ellenszere.

A bor és a fröccs

A fröccs alapja a megfelelő minőségű bor, hiszen nem minden bor alkalmas arra, hogy jó fröccs készüljön belőle. Az édes borok ugyanúgy kerülendők, mint a fahordóban érlelt fehér vagy extrém esetben vörös borok.

Érdemes olyan jobb minőségű, fiatal évjáratú fehér vagy rosé borokat választani alapnak, amelyek nem testesek, hanem reduktívak és inkább a könnyed vonalat képviselik. Ha fehérben gondolkodunk, az egyik legjobb választás egy ropogós, zöldfűszeres, paprikás jegyeket hordozó sauvignon blanc vagy egy aroma tekintetében visszafogottabb olaszrizling. Ezek inkább fanyarabb, savasabb tételek, amiknek kifejezetten jól áll egy kis szóda.

Vannak, akik az illatosabb, gyümölcsösebb világot kedvelik: nekik kiváló opció lehet egy Irsai Olivér vagy cserszegi fűszeres. Rosé tekintetében szinte lehetetlen rosszul választani, de az egyik örök kedvenc a klasszikus, jó öreg kékfrankos, hiszen ez a bor mindig lédús, lendületes és gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag.

Ha megvan a bor, jöhet hozzá a víz: lehet hagyományos szóda vagy a már egyre több helyen kapható fröccsvíz is. De hogyan készítsük el, milyen arányokkal dolgozzunk?

Bár a klasszikus fröccs magában is megállja a helyét, napjainkban igen nagy trendnek számít a különböző gyümölcsökkel (esetleg uborkával), fűszerekkel és szörpökkel történő ízesítése, sőt sok esetben bizonyos koktélok alapját is képezheti.

Hornyák-Kövi Franciska

, , ,