Müller Cecília: egy újabb 28 éves áldozat szerepel az elhunytak listáján

  •  
  •  
  •  

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy “szomorú rekordokat dönt” a járvány, a fertőzés pedig ismét egy fiatal felnőtt életét követelte.

Az elmúlt 24 órában újabb csúcsra értek a járványban megfertőződöttek és az elhunytak mutatói:

  • újabb 4219 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, illetve
  • 90, többségében idős, krónikus beteg halt bele a kórba.

Ezzel 90988 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek, és 2063 főre emelkedett az elhunytak száma.

A legfiatalabb áldozat ismét egy 28 éves beteg volt.

Tűréshatáron az egészségügy?

Müller kiemelte: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.

“Ez azt jelenti, hogy nem ugyanannyival növekszik, hanem többszörösével emelkedik napról napra a fertőzöttek száma. Ezek a számok most már olyan jelentősek, hogy kórházban is egyre több beteget ápolnak, ez egyre nagyobb terhelést jelent az egészségügy számára. Láthatjuk, hogy valamennyi egészségügyi intézményünk jelentősen igénybe vett”

– mondta. Hozzátette: a szigorítások azért is szükségesek, hogy az egészségügy működőképességét megtartsák. Rámutatott:

nincs olyan hely, intézmény, ahol ne lenne jelen potenciálisan a vírus.

Szerinte nincs kizárva, hogy bárhol tünetmentesen ott legyen fertőzött személy, a magyar települések 80 százalékán fellelhető a koronavírus. Ezért kérte, hogy mindenki vegye komolyan a maszkviselést, távolságtartást, fertőtlenítést.

Mint mondta, nem szabad belefáradni a szabályok betartásába, és azonkívül, hogy szabályokat hoztak, sok ajánlásuk is van. Ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán teszik közzé.

“Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ez több mint hétezer beteget jelent, aki elkapta a fertőzést, vagy újonnan fertőződött”

– emelte ki, majd hozzátette azt is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora egyre nő, de valójában minden korosztály érintett.

, , , ,