•  
  •  
  •  

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes megismételte a miniszterelnök által bejelentett korlátozó intézkedéseket. Ezek kedd éjféltől lépnek életbe, azt követően, hogy az Országgyűlés megszavazza a különleges jogrend alatt hozott rendeletek 90 napos meghosszabbítását.  

Müller Cecília a legújabb adatokat ismertetve közölte: a járvány még mindig felszálló ágban van, és egyelőre „messze vagyunk attól, hogy a járvány végéről számoljunk be”.

Hozzátette: már 6 ezer felett van Magyarországon is a koronavírussal kórházban kezeltek száma, azonban tájékoztatása szerint még mindig csak a kórházi ágyak 60 százaléka foglalt.

Hangsúlyozta, hogy, intenzív ágyakkal, illetve lélegeztetőgépekkel is „jól állunk egyelőre”, de „ezeket működtetni is kell”. Ezzel lényegében azt a számos szakember által hetek óta hangoztatott tényt ismerte el, hogy a szűk keresztmetszetet nem az eszközök, hanem az azokat kezelő személyzet száma jelentheti.

Emlékeztetett Kásler Miklós hétvégi utasítására, miszerint a halasztható műtétek elvégzését felfüggesztik, valamint minden kórház belép a koronavírusos ellátó rendszerbe. Ezzel összesen 77 egészségügyi intézmény fogad már koronavírusos betegeket.

Leszögezte: „a járványt megállítani nem lehet”, egyelőre csak lassítani lehet a görbét. Elmondta azt is, hogy jelenleg 134 osztályban és 17 iskolában vezettek be digitális oktatást, ám keddtől az összes középiskola erre áll át.

Aláhúzta: járvány idején a szokásosnál is több vitamint kell bevinni a szervezetbe, ám felhívta a figyelmet a túladagolás veszélyeire is. Ha valaki nem szenved semmilyen betegségben, akkor napi 500 milligramm C vitamint javasol, és 2000 egység (NE) D vitamint.

, , ,