Művészet Életpálya Elismerést kapott Vizer József

  •  
  •  
  •  

Újabb rangos elismerést vehetett át Újpest kiváló műbútorasztalos mestere. Vizer József, akinek 2015-ben Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta, most a Művészet Életpálya Elismerést is megkapta Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Vizer József tősgyökeres újpesti, itt született 1941-ben, személyi igazolványában is ez a város szerepel. Pályaválasztása sorsszerű volt, hiszen, ahogy meséli, Újpest a világháborút megelőzően az asztalosok fővárosának számított, nagyjából 650-700 bejegyzett asztalosiparossal. Édesapja is ezt a hivatást választotta, már 1936-ban megnyitotta önálló műhelyét. A kommunista hatalomátvétel azonban megroppantotta az iparágat, az új rezsim minden olyan kisiparost kizsákmányolónak bélyegzett, akinek legalább egy segédje volt. A fiatal Vizer József is hiába jelentkezett a Soproni Egyetemre, származása miatt nem vették fel. A Faipari Technikum elvégzése után végül az Újpesti Bútorgyárba került, később művezető lett, 1970-ben pedig átvette édesapja műhelyét.

Felsorolni is nehéz lenne, hány magán- és középületben rejtőzik egy-egy Vizer-remek. Tervezett egyedi bútorokat a Magyar Tudományos Akadémia székházába és a Magyar Televízióba is, de amikor arról kérdezzük, hogy mire a legbüszkébb, bútorjavítói munkásságát is megemlíti. Dolgozott kastélyokban és tizenkét magyarországi nagykövetség rezidenciáján is – a portugál, az olasz, az indonéz, a japán és a líbiai külképviseletek kézről kézre adták a kiváló mesterembert.

Vizer örül az elismeréseknek, de nem tagadja, hiányérzete is van. „Velem Újpest mindig dicsekszik. Vizer-díj, kitüntetések, kiállítások. Újpesttől viszont semmi gratulációt nem kaptam, sőt még a kiállításaim anyagi terheit is én vittem” – sorolja.

Amikor arról kérdezzük, hogy ajánlaná-e ma ezt a szakmát a fiataloknak, gondolkozás nélkül válaszol. Úgy érzi, jobb pályaválasztást ma sem tudna elképzelni, és ezt a legutóbbi, idén májusban megnyílt életmű-kiállításával is tökéletesen demonstrálta. Vizer József azonban nemcsak beszél az utánpótlás fontosságáról, de segíti is a faipari oktatást. 2009-ben édesapja emlékére díjat alapított a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola tanulói javára, újabban pedig már a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskolában, a Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a Soproni Egyetemen is kiosztják a Vizer-díjat.

Utóbbi azért is fontos a Művészet Életpálya Elismeréssel frissen kitüntetett mester számára, mert annak idején nem járhatott erre az egyetemre – ekkor fogadta meg, hogy többre viszi majd asztalosként, mint végzett egyetemistaként. Legutóbb november elején járt Sopronban, és a díjak átadása után a dékán behívta az irodájába, és felkérte meghívott előadónak. Ez most jutott eszükbe, amikor már 80 éves vagyok? – kérdezte nevetve, de a rektor végül meggyőzte, hogy szüksége van a diákoknak Vizer József páratlan elméleti tudására.

, ,