„Nagyon durva időszak jön” – 23-án tüntetnek az ellenzéki önkormányzatok a megszorítások ellen

  •  
  •  
  •  

Ínséges esztendőkre és közszolgáltatások megszűnésére vagy színvonalcsökkenésére kell készülni, amennyiben a kormány megvalósítja a tegnap bejelentett újabb önkormányzati megszorításokat. Csőzik László Érd, illetve Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere egyaránt úgy nyilatkozott az Újpest Médiának, hogy Orbán Viktor a mostani lépésével a fejlődés és a normális élet elől zárta el az ellenzéki települések lakói elől az utat. A városvezetők a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) megalkuvó vezetésével sem elégedettek és a többi ellenzéki önkormányzattal együtt demonstrációra készülnek.

A tetszhalál fenyeget

„Most vagyunk azon a határon, hogy alapszinten még épphogy teljesíteni tudjuk a közszolgáltatásokat”

– festette le az Újpest Médiának Csőzik László, Érd polgármestere a település nem túl rózsás anyagi helyzetét. Hozzátette:

„Ha a kormány komolyan gondolja a további megszorításokat, és nem ad valamiféle kompenzációt, akkor nagyon durva időszak jön.”

Csőzik László szerint, ha nem jutnak pluszforrásokhoz – mint például az előző, fideszes önkormányzat idején kapott működési támogatáshoz –, akkor

  • a kulturális és sporttámogatásokat nem fogják tudni folyósítani,
  • intézményeket kell összevonniuk,
  • álláshelyeket kell megszüntetniük, illetve
  • fel kell függeszteniük az olyan, teljes mértékben önkormányzati finanszírozású szolgáltatásokat, mint például a zöldhulladék elszállítása.

„Tetszhalott, életképtelen város leszünk, sőt annak is megvan a veszélye, hogy pénzügyi gondnokot kell kirendelni, mert Érd nem lesz képes teljesíteni a kötelezettségeit”

– vázolta fel a sötét jövőt a polgármester, aki elárulta: Érd már így is nagyjából 20 százalékos költségvetési hiánnyal küzd.

Csőzik László

Hozzátette: a város gazdaságának 80-85 százalékát a kis- és középvállalkozások adják, a helyi iparűzési adó pedig 2,5 milliárd forintot tesz ki, ezt akarja most megfelezni a kormány.

„Ha bármennyivel lejjebb kell mennünk, az már csonkítás jellegű beavatkozás lesz”

– mondta el Csőzik László, aki szerint a kormány magyarázata, miszerint a megszorítások a gazdasági védekezést szolgálják, irreális érvelés.

„Ha valóban a kis- és középvállalkozások megsegítése lett volna a cél, akkor lett volna sok más olyan adónem, amelyhez hozzá lehetett volna nyúlni. A kkv-knak az iparűzési adó fáj a legkevésbé”

– fejtette ki a városvezető, hozzátéve:

„A lépés célja az ellenzéki önkormányzatok megrendszabályozása volt, hogy megfosszák őket a fejlődés lehetőségétől.”

Nem csak az egyik politikai oldalért működnek

„Egyértelműen látszik, hogy Orbán Viktor tönkre akarja tenni az ellenzéki vezetésű városokat”

– nyilatkozta portálunknak Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere az újabb megszorítások kapcsán.

A megyei jogú város első embere kiemelte, hogy már az eddigi elvonások is nagyon nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat, köztük Dunaújvárost is. Hozzátette:

„Orbán Viktor most megmutatta: semmi esélyt sem hagy az ellenzéki vezetésű települések lakóinak, függetlenül attól, hogy kire szavaztak.”

Pintér Tamás

Pintér rámutatott, hogy a legújabb intézkedések a vállalkozásokon sem segítenek, hiába hivatkozik az ő megmentésükre a kormány.

„Csak az önkormányzatok tudják fenntartani a városok működését, karbantartani az utakat, a zöldfelületeket, működtetni a települési tömegközlekedést, a közvilágítást, a szociális szférát. És nemcsak az egyik politikai oldal szavazóinak, hanem mindenkinek.”

A dunaújvárosi önkormányzat hétfőn válságstábot hív össze azzal kapcsolatban, hogyan tudják a jövőben működtetni a várost. A polgármester valószínűnek látja, hogy hitelt kell felvenniük ahhoz, hogy megfelelően el tudják látni a feladataikat.

Pintér Tamás attól tart, hogy amennyiben a kormány valamilyen formában kompenzálni is fogja az önkormányzatokat, akkor csak a Fidesz számára kedves települések járnak majd jól. Ezzel pedig a saját szavazóik egy részének is elengedik a kezét.

Elsötétítés és összefogás

Mindkét polgármester megerősítette, hogy a Szabad Városok Szövetségéhez tartozó települések december 23-án közös demonstrációra készülnek a kormány legújabb intézkedései ellen:

este fél 8 és fél 9 között lekapcsolják a városok díszkivilágítását, jelképesen sötétbe borítva ezzel az autonómiájuktól lassan megfosztott önkormányzatokat.

Csőzik László ennek kapcsán hangsúlyozta:

„A legfontosabb most az lesz, hogy az ellenzéki polgármesterek kapaszkodjanak össze, hogy a januári kormányzati egyeztetések során egy önkormányzatot se tudjanak zsarolással és fenyegetéssel megtörni.”

Pintér Tamás

Pintér Tamás szerint az ellenzéki polgármestereket országszerte felháborította a kormány lépése (Karácsony Gergely főpolgármester és Déri Tibor is tiltakoztak az újabb elvonás ellen – a szerk.). Utalt rá, hogy vannak olyan budapesti önkormányzatok, amelyek már az eddigi megszorításokkal is nehezen boldogultak, a szombati bejelentés viszont „végleg beteheti náluk a kaput”. Ezért ő is úgy látja, hogy közösen kell kiállni a települések érdekeiért.

Visszalőnek

Azzal kapcsolatban, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere pozitívan fogadta a miniszterelnök bejelentését és személyesen egyeztetett Orbán Viktorral, Pintér Tamás annyit mondott:

„Az ő esetében a politikai érdek felülírta a magyar emberek és a saját városában élők érdekeit. Józan ésszel elvonásokat nem lehet üdvözölni.”

Csőzik Lászlótól megtudtuk, hogy Szita a korábbi szokásával ellentétben nem egyeztetett a 23 önkormányzatot tömörítő szövetség 10 ellenzéki polgármesterével arról, hogy szombaton találkozik a kormányfővel.

A szombati egyeztetés

„Egyedül Péterffy Attilát, Pécs ellenzéki polgármesterét hívták meg az egyeztetésre, mert ő a szervezet társelnöke, nem hagyhatták ki. De a megbeszélésen nem osztottak neki lapot”

– fogalmazott Érd polgármestere, hozzátéve: tőle tudják, hogy Szita semmiféle ellenvéleményt nem fejtett ki a kormány terveivel szemben.

Szita Károly és Orbán Viktor

Érd polgármestere arról is beszélt, hogy

az MJVSZ ellenzéki polgármesterei holnap közös közleményben ítélik el a kormány településgyilkos politikájával szembeni megalkuvást.

Csőzik László

Hozzátette: az ellenzéki polgármesterek azt is kifogásolják, hogy Szita Károly olyan közleményt adott ki a megszorítások kapcsán, mintha azt az ellenzéki polgármesterek is támogatták volna, holott erről szó sincs.

„Ha nem történik gyors korrekció, akkor szerintem a 10 ellenzéki önkormányzat úgy fog dönteni, hogy innentől az MJVSZ-tagdíjat is a vírus és a válság elleni védekezésre fordítjuk”

– közölte Csőzik László.

(Fotók: Facebook)

, , , , , , , , , , , , , ,