Nagyvárosi jövő – új Főtér

  •  
  •  
  •  

Újpest jövője korszakhatárhoz érkezett. Elkészült a Szent István tér átalakításának részletes tervdokumentációja, melyet két fórumon is ismertettek a Városházán. Az első, szakmai fórumot a teret meghatározó piac kereskedői számára hirdették meg, míg a másodikra az újpesti lakosokat várták. Túlzás nélkül állítható: Újpest befogadta a városvezetők elképzelését, amely egyelőre az első ütem terveit taglalta főként.

Az első ütem – 2010-ig
 
Mindkét „közönségtalálkozót” dr. Derce Tamás polgármester úr megnyitó szavai után dr. Trippon Norbert alpolgármester „vezette le” Berényi András főépítész, Koszorú Mihály, a terveket készítő M-Teampannon iroda vezetője, valamint a Városüzemeltetési Iroda vezetője, Lőrincz Mihály segítségével.
Dr. Derce Tamás első mondataiban kiemelte: Újpestet a kereskedők és iparosok tették élhető várossá, ezért kötelességüknek érzik, hogy elsőként velük ismertessék az elképzeléseket.  A megnyitó szavak után a jogos, ám alaptalan aggodalmakat tisztázandó, kijelentette: a változások nem veszélyeztetik a piac létét, nem lesz Lehel téri „hajó”, a jelenlegi jelleget őrzik meg a későbbiekben is. Minőségi, technikai és igényes változásokat terveznek mindössze az érintett területen, mint pl. a bódésori „nejlonváros” létével kapcsolatos elképzelések. Ám kihangsúlyozta, hogy mindez csak évek múlva esedékes, a közeljövő nem érinti a piac helyzetét. 
 
Milliárdos beruházás
 
Ezután dr. Trippon Norbert alpolgármester ismertette a jelenlévőkkel az elképzeléseket. A Főtér-program három ütemben igyekszik átformálni a jelenlegi, egy nagyvárosi igényekhez mérten méltatlan állapotokat. Az első ütem 2010-ig a Városháza és az Erzsébet Királyné templom és plébánia, valamint a Károlyi-park területét formálná át. Korszerű parkosítás, esztétikus díszburkolatok, modern utcabútorok, szökőkutak telepítése szerepel a tervekben. Mindezt a város nem képes önerőből megvalósítani: a megközelítően milliárdos nagyságrendű beruházáshoz uniós pályázati segítségére számítanak.
A távolabbi tervek között szerepel a tér teljes parkosítása, a környező házak felújítása, a piac technikai korszerűsítése, a járműforgalom fokozatos kiszorítása a területről, valamint a parkolási helyzet megoldása.
Az alpolgármester szintén lényegesnek tartotta kitérni a piac jövőjét illetően. Egyetértésben a megjelent kereskedőkkel, maga is úgy véli: bár tíz éve még kongatták a harangot a piacok létét illetően a plázák térnyerése miatt, de mára kiderült: semmi sem tudja pótolni azt a kereskedelmi kultúrát, ami a piacok egyedüli sajátja. Ezt nem csak itt, helyben, de az egész világon értékén kezelik. Éppen ezért az újpesti piac nemhogy biztonságban van, de a történelmi múltját igyekeznek megőrizni a modern jövő számára is.
 
Polgári élettér
 
Az első ütem terveiben szerepel a Főtér-program elképzeléseihez kapcsolódóan két műemléképület külső felújítása is, valamint a Városháza belső renoválása. Mindez a város-rehabilizáció első lépéseként az élhető környezet igényeit is szolgálja.
Az elképzelések szerint a teret ölelő épületek megújulásával, valamint a főtér komfortos park-jellegével megjön a befektetők kedve is a beruházásokhoz, ami egy kávéházakkal, kis üzletekkel szegélyezett, hangulatos életközösséget teremthet. Dr. Trippon Norbert alpolgármester kihangsúlyozta, hogy az épülő Károlyi Városközpont szintén olyan fizetőképes keresletet jelent majd a jövőben, ami jelentősen megemeli a környezet fogyasztói kultúráját és minőségét egyaránt. Mindezt nagyban segíti a Városközpont és a tér között tervezett sétálóutcák kialakítása is. A tervekhez várja a lakosság hozzászólását, hiszen a nagyvárosi élettér végső kialakítása elképzelhetetlen azok véleménye nélkül, akikért mindez történik – számítanak az újpesti polgárok visszajelzéseire.