•  
  •  
  •  

Ezt Orbán Viktor jelentette be, aki mai napját is az operatív törzs ülésén kezdte, majd átszaladt a közrádióba.

Közölte, hogy 310 ezernél több már a beoltottak száma, illetve 380 ezer ember esett át a víruson, vagyis közel 700 ezren védettek a koronavírussal szemben. Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzést regisztráltak, 99 beteg pedig elhunyt. Kórházban 3828 ember ápolnak, lélegeztetőgépen 299-en vannak közülük.

Bár a lassulás megállt, a miniszterelnök határozottan kijelentette, hogy nem lesznek újabb korlátozások. Ha a kínai vakcinát is be tudjuk vetni, akkor húsvétra 2 millió felett lehet a beoltottak száma, ami óriási előrelépés lenne. A kínai vakcina ugyanakkor még vizsgálat alatt van, erre ugyanis nem elég a veszélyhelyzeti engedély.

„Van egy ilyen hipotézis, hogy jobbak, megbízhatóbbak a külföldi szakemberek, mint a magyarok, de hát ez egyszerűen nem igaz.”

–  fogalmazott Orbán az engedélyeztetésekkel kapcsolatban.

A miniszterelnök röviden kitért a jövő héten induló nemzeti konzultációra is, bár a kérdéseket szemérmesen nem árulta el: azt ígérte, azokat ma véglegesítik. Szóba került a Gulyás Gergely által tegnap bejelentett vakcinaigazolvány is: Orbán azt mondta, a konzultációban rákérdeznek, hogy aki már be van oltva, az kapjon-e több kedvezményt azokkal szemben, akik még nem kaptak addig vakcinát.