•  
  •  
  •  

Bár több ezer diák kérte az elhalasztást, és a szakma szerint is hiba megtartani az érettségit, a minisztérium hajthatatlan.

Nem terveznek változtatni az érettségi szabályain, az a szokott módon lesz megtartva tavasszal – ez derül ki abból a válaszból, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött az ATV Híradójának. A csatorna arra volt kíváncsi, hogy nem szenvednek-e hátrányt azok a végzősök, akik már tavasszal is online rendszerben kellett hogy tanuljanak a járvány miatt, és még most sem térhetnek vissza a középiskolákba.

A híradó által megkérdezett pedagógus, Balatoni József is azon az állásponton van, hogy el kell halasztani a tavaszi érettségiket.

„Ezek a gyerekek hivatalosan hatodik hónapjukat kezdik meg digitálisban. Ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne.”

-nyilatkozta Balatoni.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint is van annak szakmai indoka, hogy ne tartsanak vizsgákat.

“Az oktatás irányítóinak valamilyen döntést vagy módosítást mindenféleképpen alkalmazni kell abban a tekintetben, hogy 3 félév kiesés azért az már egy nagyon komoly időszak egy négy éves felkészülési ciklusban.”

-fogalmazta meg a szervezet.

Az ügy előzménye, hogy egy diáklány az interneten indított petíciót annak érdekében, hogy halasszák el a tavaszi érettségi vizsgákat, éppen azért, mert szerinte az online rendszerű oktatással nem tudnak megfelelően felkészülni. A petíciót több mint 26 ezren írták alá.

De ez sem hatotta meg az EMMI-t: álláspontjuk szerint nem kell félni járványgócok kialakulásától, hiszen az őszi érettségi időszakban sem voltak ilyenek, hiába vizsgázott akkor több ezer diák. A minisztérium közölte: az iskolák természetesen tarthatnak kis létszámú felzárkóztató foglalkozásokat, ahol erre szükség és igény van. Arra azonban már nem válaszoltak, hogy szerintük a mostani végzősök nincsenek-e hátrányban azzal, hogy immár a harmadik félévet kezdik meg online rendszerű oktatásban.

 

, , , , , , , ,