Nemzetközi szakmai konferenciát tartott az Újpesti Család- és Gyermekjóléti Központ

  •  
  •  
  •  

Nemzetközi szakmai konferenciát tartottak április 17-én az Újpesti Család- és Gyermekjóléti Központ K25 közösségi terében, ahol az Újpesten már működő helyi kisgyermekkori stratégia programjait ismertették a projektnek most nekiinduló cseh önkormányzatok képviselői számára.

2023 augusztusában szavazta meg Újpest Önkormányzata, hogy kerületünk is csatlakozzon az ún. helyi kisgyermekkori stratégiák kidolgozásának nemzetközi programjához. A projekt célja egy megfelelő és átfogó elemzés megalkotása az Újpesten élő kisgyermekek és szüleik helyzetéről, helyi szakemberekből álló akciócsoport szervezése és olyan szolgáltatások fejlesztése, illetve létrehozása, melyek a rászoruló vagy átmeneti problémával küzdő kisgyermekes családokat segítik.

fotó: Várai Mihály

A projektnek köszönhetően több fejlesztés is megvalósult Újpesten: baba-mama csoport alakult, elindult a fejlődésben elmaradott kisgyermekekk segítő ún. alapozó mozgásterápia, valamint létrejött a mesélő mamik csoport, mely a mesélésen keresztül fejleszti a kicsik képzelőerejét és beszédkészségét − számolt be Ruszkai Zsolt, Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye igazgatója.

Magyarországon eddig öt helyszínen, Újpesten, a XIII. kerületben, Győrszemerén és Békéssámsonon, Kállósemlyénben dolgoztak ki helyi kisgyermekkori stratégiát, Csehországban pedig a közeljövőben fog elindulni a program. Ezért érkeztek cseh önkormányzatok, köztük Pilsen város képviselői Újpestre, a Család- és Gyermekjóléti Központ Károlyi utca 25. alatt működő közösségi terébe, ahol szakmai nap keretén belül megismerhették a magyar példát. Az említett települések és kerületek önkormányzati szakértői bemutatták a tapasztalatokat és hasznos párbeszédet folytattak a külföldi szakemberekkel. A konferenciát a helyi gyermekkori stratégiák program támogatója, a Partners Hungary Alapítvány szervezte.

RD

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , ,