A vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő cékla nyersen is elkészíthető. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
1. cékla, sárgarépa, cukkini, újhagyma
2. cékla, sütőtök, lilahagyma, csemegeuborka
3. cékla, fekete retek, póréhagyma, jégsaláta
4. cékla, zeller, sárgarépa, fejes káposzta, ezüsthagyma
5. cékla, kígyóuborka, jégcsapretek, olívabogyó,
6. cékla, kaliforniai paprika, jégsaláta, fokhagyma
A hozzávalók mennyiségét tetszés szerint változtathatjuk. Apróra vagy vékonyra szeletelhetjük, vagy lereszelhetjük. Nagyon mutatós színes salátákat készíthetünk. Mindegyik salátához tehetünk savanykás almát is.
A salátákat önmagukban, vagy öntettel fogyaszthatjuk.
Öntet ajánlások:
1. olívaolaj, citromlé, zöld fűszerek
2. tökmagolaj, balzsamecet, őrölt fűszerek
3. repceolaj, kefír, zöldfűszerek
4. szőlőmagolaj, mustár, őrölt fűszerek
5. paradicsomlé, magkeverék 6. savanyúkáposzta-lé, tökmagolaj
A cékla gyönyörű színével az ételek díszítésének is fontos kelléke lehet.
A köretek tetejét csíkokra vágott, vagy reszelt céklával tálalhatjuk: rizs, tarhonya, burgonya, köles, bulgur, kuszkusz, hajdina, kamut.
A frissen kisütött krokettet, fasírtot, rántott húst,- sajtot,- gombát forgassuk meg reszelt céklában
Lettner Annamária, dietetikus