Október második felétől érhető el az ingyenes influenzaoltás

  •  
  •  
  •  

Müller Cecília: csütörtökön elkezdődik az oktatási intézményekben a kötelező testhőmérés.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatójának elején Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a holnapi Kormányinfón jelentik be az ideiglenes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról meghozott döntést.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként a legfrissebb adatokat ismertette – 8 elhunyt és 894 új fertőzött van –, hozzátéve, hogy a kórházban ápoltak száma is nő folyamatosan. 773 fő szorul jelenleg ápolásra, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. A számok kedvezőtlen trendet jeleznek, az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik. Hozzátette: többnyire a szív- és érrendszeri betegségben, illetve a daganatos megbetegedésben szenvedők halnak meg koronavírusban. Müller szerint nyolc-tíz halálos áldozattal mindennap számolnunk kell.

Elhangzott az is, hogy naponta 10-12 ezer tesztet végeznek, és mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús. Jelenleg 21 városban figyelik a vírus örökítőanyagának mennyiségét a szennyvízben.

A vírus és az iskolák

Müller Cecília elmondta: jelenleg 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál kellett digitális tanrendet bevezetni a megbetegedések miatt.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy holnaptól elkezdődik az oktatási intézményekben a testhőmérés, 37,8 foknál magasabb érték esetén nem engedik be a gyerekeket az iskolába. Az első mérést 15 perces várakozást követően megismétlik, és ha újra meghaladta a határértéket, hazaküldik a gyerekeket. Hőkapukat is telepítenek, hogy minél több iskolást tudjanak egyszerre beengedni. (Újpesten már több iskolában működik hőkapu – a szerk.)

Kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta, hogy a vírusgyanús vagy kontaktszemélynek minősülő, de tünetmentes gyerek 10 nap után visszatérhet az iskolába. Ha a pozitív gyermeknek tünete is volt, akkor kérik csak az iskolába való visszatérés esetén a negatív eredményt.

Ingyen oltás

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy az influenzával ellentétben a koronavírus az egész szervezetet támadja, és az erek belső falán okoz gyulladást, ha pedig a két vírus egyszerre jelenik meg a szervezetben, akkor az még több szövődménnyel járhat. A tiszti főorvos szerint „amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni”, ezért a szezonális influenza elleni oltás október második felétől elérhető ingyenesen a háziorvosoknál.

Sport és maszk

Kérdésre válaszolva elhangzott: nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést zárt sportklubokban, edzőtermekben. Érdemes ugyanakkor figyelni a szellőztetésre, a gépeknek pedig megfelelő távolságban kell lenniük, illetve érdemes szabályozni, hogy egyszerre hányan lehetnek a teremben. Müller Cecília a szabadban való sportolást javasolja.

, ,